Svenska klubben i Åbo flyttar till åstranden

Flytt väntar Svenska klubben i Åbo. ÅU-foto

Svenska klubben i Åbo flyttar från sin nuvarande plats på Auragatan 1 till andra våningen i det så kallade Bassi-huset vid åstranden.

Enligt Tony Jäntti, vd för fastighetsaktiebolaget Svenska gården, dit Gillesgården och Bassihuset hör, och för fastighetsbolaget Auragatan 1, är planeringen av renoveringen av Bassihuset i gång.

– Om allt går enligt planerna flyttar Svenska klubben till andra våningen ovanför restaurangerna Blanko och Tintå, till en lokal som nu står tom efter att arkitektbyrån Sigge flyttade ut.

Jäntti säger att äldre Åbobor kanske minns Bassihuset som Gillesgården, som det tidigare kallades, medan Gillesgården i dag är huset inne på gården.

– Ett restaurangkök ska byggas till i andra våningen för Svenska klubben och vi strävar efter att det ska finnas både en rejäl festsal och kabinett där. Syftet är att ansöka om och få bygglov under våren. Då kan vi börja bygga om senast i slutet av året.

Men ännu är det mycket kvar att planera.

– Ombyggnaden av Bassihuset är ett stort projekt. Det är ett gammalt hus och först när vi har bygglovet i handen vet vi hur det blir, säger Jäntti.

Tanken är dessutom att renoveringen ska ske samtidigt med renoveringen av den nuvarande Gillesgården. Den tekniska planeringen av Gillesgården pågår.

– Vi hoppas att renoveringarna kan genomföras med så minimala avbrott i de nuvarande restaurangernas verksamhet som möjligt, men eftersom det bland annat handlar om att Bassihusets rör ska saneras så kan vi nog inte undvika avbrott helt och hållet.

Också gatuplanet till Auragatan 1, som många känner som Verdandihuset, berörs av saneringen.

– Det är stora saker som ska byggas om, säger Jäntti.

Vart föreningarna som i dag håller till i Gillesgården ska ta vägen är ännu oklart.

– Det beror också på tidtabellen och på vad som står till buds då. Åtminstone till hösten torde föreningarna kunna stanna kvar. Under våren klarnar mer och mer.

Översta våningen av Auragatan 1, där Svenska klubben finns i dag, ska göras om till bostäder, liksom de övriga våningsplanen, utom gatuplan.

– Vi hoppas att försäljningen av fastigheten Auragatan 1 klarnar inom januari. Vi har flera intressenter som vi fortfarande diskuterar med, säger Tony Jäntti.

Vem som ska driva Svenska klubben efter flytten är inte fastslaget.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*