Förflytta dig till innehållet

Svar till gymnasierektorerna om samarbete på andra stadiet i Pargas

I ÅU den 12.11.2019 vädjar gymnasierektorerna till er beslutsfattare i Pargas att ni skall gå in för en lösning där de två gymnasierna i fortsättningen skall samarbeta sinsemellan men, hör och häpna, inte med yrkesutbildningen på orten.
 
Bästa beslutsfattare i Pargas, jag hoppas att ni, innan ni fattar några egna beslut, ställer er frågan; Vad behöver Pargas och hela Åboland för att var livskraftigt också i fortsättningen när årskullarna blir mindre och arbetskraften minskar. Lösningarna borde utgå från vad arbets-och näringsliv behöver, nu och i framtiden. Detta beslut har stora konsekvenser för många flera än bara lärare och blivande studerande på andra stadiet.
 
Och om ni fattar ett beslut om att skapa ett andrastadiecampus på Vapparvägen så är synergieffekterna många. Här några uppräknade och då har jag sett det ur såväl gymnasiets som yrkesutbildningens perspektiv. Listan blir betydligt längre om man ser vad gymnasiet kan få/har att ge av yrkesutbildningen och tvärtom.
– smidiga stadieövergångar såväl till gymnasiet som till yrkesutbildningen
– ett ungdomscampus där ungdomar i åldern ca 16-19 år kan utvecklas med sin åldersgrupp
– möjlighet att ordna evenemang och happenings, såväl inom som kring utbildningen, för hela årskullen ca 16-19 år i Pargas
– samarbete på axeln svenska – finska och på axeln gymnasiet – yrkesutbildningen kan bli en helhet med profileringar av olika slag ss. kombiutbildning, ökad valbarhet och en motvikt till den starka Katedralskolan i Åbo
– studerandevården kan möta just åldersgruppens speciella behov och finnas mera tillhands när den kan samordnas
– samarbete inom studiehandledningen speciellt för dem som skall studera på tredje stadiet
– gemensamma lärare och gemensamma projekt i gemensamma ämnen i ämnen så som samhällskunskap, hållbar utveckling, företagsamhet kunde ge ett lyft för alla parter
– vuxenutbildning som breddar utbudet för alla
– god mat lagad i eget kök osv.
 
Lägg också bakom örat att på grund av drastiskt minskande årskullar finns det på sikt inga garantier att det finns yrkesutbildning i Pargas i framtiden. Precis som gymnasiet behöver yrkesutbildningen samarbetspartners för att växa och utvecklas och vad vore en naturligare samarbetspartner än de övriga skolorna på andra stadiet. Ett gemensamt campus skulle ge alla dessa och många flera möjligheter.
 
Lena Johansson
Rektor, Axxell

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter