Förflytta dig till innehållet

Superswede: En film om Ronnie Peterson

Superswede: En film om Ronnie Peterson
Sverige 2017
3 av 5 sjärnor
Regi: Henrik Jansson-Schweizer
Manus: Morgan Jensen
Medverkande: Niki Lauda, Mario Andretti, Jackie Stewart, Ronnie Peterson, Nina Kennedy
1:28 F7

Filmen om Sveriges genom tiderna mest framgångsrika formel 1 förare Ronnie Peterson (1944 – 1978), är en välgjord om än lite snäll film, den är mera en hyllning till personen, minnet av, än en kritik av en smutsig sport.
Dokumentären är kronologiskt berättad, från barndomen i arbetarfamilj, somrarna hos bonden morfar som byggde trampbilar med motor, om blivande gokartstjärnan fylld aderton (åldersgräns då). En rivstart. Ronnie Peterson var snart världens snabbaste racerförare. Fram till scenerna som filmen inleds med; dödsolyckan i Italien 1978.

Det är fart i bilderna, bildberättandet och i berättelsen. Regissören Henrik Jansson-Schweizer har kommit över intressanta amatörfilmer, förhandlat fram rättigheter till olika tevebolags filmarkiv. Tidsbilderna och tidsandan är intressant på många sätt. Musikvalen ger rytm och färg åt sjuttiotalet.

Att vara racerförare på sjuttiotalet var rena självmordet. På tio år förolyckades tolv förare. Bilarna var livsfarliga, gjorda av tunn (lätt) metall och med bensintank som lätt fattade eld. I dag är bilarna stabilare men samma korruption består bakom depåerna. Formel 1 handlar om pengar. Länge var det tobaksindustrin som stod för bränslekostnaderna. Ronnie Peterson fick smaka på besk medicin när han valde fel stall (Lotus), han fick ofta dåliga bilar och blev tillsagd att köra långsammare så att den och den kamraten kan vinna. En ful sport.

Ronnie Peterson var enligt alla vittnen i filmen en trevlig och sympatisk arbetarpojke med rockstjärnestatus. Han var ärlig, han kunde inte ljuga och han var vän också med fienden, på fritiden.
Racerförare var stora kändisar bland de största; Ronnie och Barbro till exempel gifte sig på George Harrisons slott, alla som räknades var närvarande. Barbro var sedermera alltid med, stödde, hjälpte och var snäll (man vet aldrig när en framgångsrik racerförare dör). Efter bortgången var hustruns liv tomt. Hon förolyckades tio år senare.

Filmen om Ronnie är ytlig på flera plan, den är och förblir en för svenskarna nostalgisk hyllning. Om vi hade fått lära oss känna en person hade vi kunnat via den karaktären engagera oss i berättelsen om sporten, den hyvens föraren och personen och hans käraste samt hans närmaste vänner. Idén med dotterns närvaro (hon var tre år när Ronnie dog) fungerar dåligt, hennes medverkande är bara en ram.

Samma sjuttiotal finns med i spelfilmen ”Rush” 2013 av Ron Howard och med Daniel Bruhl som Niki Lauda. Niki Lauda är med i Henrik Jansson-Schweizers film om Ronnie Peterson, han berättar för Ronnies dotter Nina med värme om den forne vännen. Han och mången annan minns och berättar; förare, mekaniker, sportjournalister, släkt och vänner.

Övriga premiärer
Napapiirin sankarit 3
Finland 2017
2 av 5 sjärnor
Regi: Tiina Lymi
Manus: Pekko Pesonen
I rollerna: Pamela Tola, Jussi Vatanen, Taneli Mäkelä med flera

Hjältarna vid Polcirkeln del tre är bättre än tvåan men inte, närapå ens, lika rolig som ettan, då i regi av Dome Karukoski. Jussi Vatanens karaktären försöker hitta sig själv genom att med kompisen vandra i fjällen, Samtidigt försöker hustrun (Pamela Tola) komma tillbaks i arbetslivet genom att spela företagsfotboll i ett kärr. Komedin är mera drama och därmed mindre rolig, den är regisserad av Tiina Lymi (som regisserade ”Äkkilähtö” 2015).

Krister Lindberg
lindbergfilm@gmail.com

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter