Förflytta dig till innehållet

Studentförening vid ÅA festade i rasistiska förtecken

Arken. Här har Humanistiska föreningen sina lokaler. Hangögillet bokade dem för en sits med temat "Afrika". Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. ÅU-foto…

Redan prenumerant?

Dela artikeln

4 kommentarer: “Studentförening vid ÅA festade i rasistiska förtecken

 1. Kenneth skrev

  Anna, jag tror inte dessa två studenter svärtade nyllet för att göra sej lustiga över mörkhyade, maskerad är maskerad och då kanske man inte tänker på vad som hände på 1800 talet.

 2. Anna skrev

  Svar till Jörgen och Kenneth: ni förstår säkert att det finns en lång historia av förtryck där vita människor förtryckt/förtrycker poc (people of color). Vita har aldrig som grupp blivit förtryckta, vi är de mest privilegierade människorna i världen och västerländska länder har byggts upp mha slavarbete, imperialism och utsugning av b.la. Afrikanska folk och resurser. On top of that har vita i b.la. sin show business gjort sig lustiga över mörkhyade och skapat samt spridit stereotypier om dem. Mörkhyade har inte fått utrymme att själva ta sig fram i samhället eller få sin röst hörd. Vita människor kan inte uppleva rasism, vi är de som, som grupp, förtrycker andra och har byggt upp system mha vilka vi håller oss själva ovanför andra och vi är t.o.m. så vana att leva i dessa strukturer så vi inte ens ser dem själva. Vi kan inte säga vad som inte borde uppfattas kränkande av mörkhyade människor. Vi kan inte fullt sätta oss in i deras situation eftersom vår hudfärg aldrig är ett problem. Om mörkhyade människor sätter på sig vita masker, kan man uppfatta det som en kritik men inte som ett fortsatt normaliserande av ett förtryck. Alltså är det inte alls samma sak om en mörk målar sig vit. Man måste se tillbaka i tiden vad blackface betytt från säg 1800talet och sedan förstå att vi är inte jämlika globalt sett ännu heller och därför är det inte okej att uppföra sig så här. Även om det kan kännas ”löjligt” att peka på denna incident och att människor reagerar på det, så är det väldigt viktigt att det görs för annars kommer vi aldrig vidare mot en värld där människor har möjlighet att leva tryggt fast de fötts med en annan hudfärg än vit.

 3. Jörgen skrev

  1992 då jag var i Zimbabwe anordnades på universitetet i Harare en s.k. europeisk afton. Flera av de svarta studenterna hade då klätt sig i en s.k White Mask. Några repressalier var det aldrig tal om där.

 4. Kenneth Forsström skrev

  Om nån mörk målar sej vit i nyllet på tex halloween ser ingen nåt problem i det. Sitser och ämnesföreningsfester är värdsliga saker.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter