Strömningsstjänster hotar inte biograferna – här är listan på fjolårets mest sedda filmer


Filmduken i Finnkinos lyxsal är 160 kvadratmeter stor.
Salen pryds också av ledljus som skiftar i olika färger. Foto: Finnkino
Det ser ut att ligga något i SF Bios tidigare slogan ”Film är bäst på bio”. Under 2019 såldes totalt 8,4 miljoner biobiljetter runtom i Finland. Jämfört med 2018 är det en ökning med fyra procent, meddelar Suomen Filmikamari.
Den mest sedda filmen, och den enda filmen som samlade över 400 000 tittare, var den amerikanska psykologiska thrillern Joker. Totalt såldes 402 844 biljetter till filmen.
Nästpopulärast blev Disneys superhjältefilm Avengers: Endgame med 348 633 sålda biljetter.
På tredje plats kom också en utländsk film; nyinspelningen av Lejonkungen lockade till sig 333 532 tittare.
– För första gången sedan 2011 blev tittarandelen för de inhemska filmerna under 20 procent. Men internationellt sett är en siffra på omkring 17 procent för inhemska filmer ändå bra, säger Suomen Filmikamaris verkställande direktör Tero Koistinen i ett pressmeddelande.
En film som inte hann rulla länge på biodukarna innan årsskiftet, men som ändå samlade otroliga tittarmängder var Disneyfilmen Frost 2. Filmen hade premiär på juldagen och var genast så populär att biografbolaget Finnkinos webbsidor kraschade. På mindre än en vecka hann 255 203 personer se filmen.
Svenska filmer – livsviktiga eller impopulära?
Trots att biobesök blir alltmer poplära i Finland, ligger vi ändå långt efter Sverige. Där görs det enligt Svenska Filminstitutet årligen omkring 16 miljoner biobesök, alltså nästan dubbelt så många som i Finland.
Värt att minnas är ändå att Sveriges folkmängd är omkring 10,1 miljoner medan Finland i nuläget har omkring 5,5 miljoner invånare.
Bland de 20 mest sedda biofilmerna i Finland 2019 fanns inte en enda svenskspråkig film.
Från biograferna säger man att filmutbudet måste anpassas enligt vad kunderna vill ha. I Jakobstad innebär det att man tar in så mycket svenskt som går att få, medan det i Åbo handlar om att hålla sig till enstaka svenska filmer per år.
– Vi lever på de svenska filmerna. Här går dessutom också svenska filmer hem hos de finskspråkiga trots att de inte skulle ha finsk text. I övriga delar av landet vet jag att situationen inte är densamma, säger Paavo Katajamäki, biografansvarig på Bio Rex i Jakobstad.
Katajamäki berättar att han och de biografansvariga i Vasa varje vecka går igenom Sveriges filmutbud och ser vilka filmer som säljer bäst där. De tar sedan in alla de svenska filmerna som går hem på andra sidan Bottniska viken.
Om filmerna också går bra i Jakobstad och Vasa, skickas de vidare till Bio Rex:s salonger i Borgå och Torneå.
I Åbo säger biografägaren Antti Juntunen att de enda svenska filmerna som i regel går hem är barnfilmerna, men också för deras del är publiken liten i förhållande till övriga filmer.
Trots att svenska filmer är textade till finska så kommer inte finskspråkiga för att se dem. Ett undantag fanns ändå under 2018.
– Solsidan-filmen gick hem mycket bra både bland finskspråkiga och svenskspråkiga, säger Juntunen från Kino Diana.
Strömningsstjänsterna är inget hot
Enligt biograferna råder ingen oro om att strömningsstjänsterna skulle konkurrera ut biograferna. Folk går inte på bio bara för filmens skull, utan för hela upplevelsen.
– Då folk frågar om jag inte oroar mig för Netflix och andra strömningsstjänster så brukar jag svara: ”Borde jag? Oroar sig restaurangägare över att folk också kan äta mat hemma?”, säger Juntunen.
Katajamäki understryker detsamma och säger att ett biobesök är så mycket mer än att se en film.
– Människor söker upplevelser. Folk vill ha bra ljudkvalité och popcorndoft. Man betalar gärna för att sitta i en fylld salong och reagera tillsammans i stället för att sitta ensam hemma i soffan, säger Katajamäki.
Bästa bioupplevelsen är för mig en ganska tom salong utan störande element som t.ex prassel, lukten av popcorn och för att inte tala om störande kommentarer om filmen av folk bredvid en.
Bions största konkurrent är en bra hemmabion. Men för det så krävs planering och inredning efter tekniken och många väldigt många villor/lägenheter är inte byggda rätt enligt akustik och utrymmen. Alla vill inte inreda efter tekniken, den skall helst gömmas, högtalare kräver utrymme och rätt placerade osv.
Många har en ny dyr och stor 4K skärm som inte ens används till vad den är till för just. pga dåliga, föråldrade och sönderkomprimerade TV-sändningar, streamingtjänster håller inte heller samma kvalité som blu-ray. Även piratkopior av recensionskopior kan vara bättre kvalité än från streamingtjänster och kan vara ute på gråa tjänsterna innan de ens har biopremiär.
Sänk priset så skulle folk gå oftare på bio. Varför inte ha sådan prissättnig att när det är sista visningsveckan så är priset hälften av en normal biljett och oberoende om det är en ”megafilm” som t.ex Star Wars? Visningar på dagen skulle kunna vara ännu billigare för en ”gammal” film.
Kan bussbolagen ha varirande priser beroende vilken tid och linje så kan nog biograferna ha motsvarande prissättning.
Kan garantera att det skulle vara mycket fler biobesökare sista veckan då salongen annars också är ganska tom, även mitt på dagen någon vecka efter premierveckan borda vara billigare på dagen. Biograferna skulle vinna på det istället för att ta ut så mycket som möjligt av en kund för ETT besök.