Stormen ställde till det för Sverigebåtarna

MOJNAR. Stormen väntas så småningom avta i de västra havsområdena. Foto: Lehtikuva

Vinterstormen har förorsakat en hel del problem för färjetrafiken vid Finlands kust. Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström säger att en kraftig vindpust pressade in Viking Grace mot kajen i Mariehamn i går.

Sammanstötningen ledde till en liten buckla i fartygets skrov under bildäck.

– Skadan inspekterades både inifrån och utifrån, men den var bara kosmetisk. Någon farlig situation uppstod inte.

Stormen har också lett till förseningar. Viking Lines Gabriella var en halv timme försenad när den kom till Helsingfors. Mariella är en och en halv timme försenad och borde nå Stockholm 11.45 lokal tid.

Viking Grace och Amorella lät bli att angöra hamnen i Långnäs på Åland. Boijer-Svahnström säger att hamnen är så öppen att det är mycket svårt att lägga till vid hård vind.

Förseningarna beror delvis också på att fartygens kaptener har dragit ner på farten för att passagerarna ska ha det bekvämare.

Också Tallink Siljas kryssningsfartyg Romantika hade problem under resan från Stockholm till Riga.

Fartygets radarantenn lossnade och flög mot ett fönster som krossades, och en del vatten rann in i baren. Några hytter fick också vattenskador och passagerarna i dem omplacerades.

Trafikverkets sjötrafikcentral i Västra Finland säger att flera fartyg har behövt isbrytarhjälp i Bottenhavet när den hårda vinden har pressat ihop ismassorna uppe i norr.

Så här såg det ut på havet vid 12-tiden på torsdag.

På Skärgårdshavet har man varit tvungen att avbryta lotsningen utanför Raumo och Björneborg på grund av vinden. Fartygen väntar på bättre väder ute till havs eller på olika ankringsplatser.

Vinden har också lett till höga vågor på norra Östersjön. De högsta enskilda vågorna som stormen gett upphov till har sannolikt varit upp till 14 meter höga, meddelar Meteorologiska institutet.

Den signifikanta våghöjden har varit 8,2 meter. Lika höga vågor har senast uppmätts i området i samband med en storm 2004.

Stormen väntas så småningom avta i de västra havsområdena. På västra Finska viken, norra Östersjön och i området från Ålands hav till Bottenhavet kan det ännu storma med vindar upp till 24 meter i sekunden.

FNB

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*