Statsminister Marin i sin nyårshälsning: Finlands styrka är kunnandet
Sanna Marin (SDP) blickar både framåt och bakåt i statsministerns nyårshälsning. När vi går in i ett nytt decennium kan det med rätta vara bra att vara lite efterklok. Marin lyfter genast i början av sin hälsning fram vikten av utbildning
– Finlands styrka ligger i människorna och kunnandet. Vi har klarat oss för att vi har haft vilja och förmåga att lära oss nytt. Vi har tagit oss från anspråkslösa förhållanden och blivit en av världens mest utbildade och kunniga nationer.
Marin betonar att vi som land måste våga investera i både människor och kunnande. Det räcker inte med att lappa det gamla i en värld som utvecklas snabbt, utan det behöver skapas nytt.
En stabil verksamhetsmiljö viktig
Trots att Finland är ett litet land i utkanten av Europa har vi mycket att ge internationellt. Marin understryker att Finlands ekonomi i stort vilar på vår export och därför hänger mycket på hur världsekonomin utvecklas.
– Regeringen kan inte göra allt, men den kan göra sitt. En stabil och förutsägbar verksamhetsmiljö är viktig för företagen. Vi bör undvika en osammanhängande politik och samtidigt reagera på konjunkturerna.
Marin poängterar att regeringen strävar efter ekonomisk hållbarhet genom att stärka sysselsättningen. Därtill hälsar statsministern att det är viktigt att investera i utbildning, forskning och infrastruktur samt att förnya vår näringsstruktur så att den blir hållbar med tanke på klimatet.
– [Regeringen] anser att samhället kan och bör utvecklas på ett balanserat sätt. Alla människor och alla regioner måste få vara med i utvecklingen.
Rätten till ett värdigt liv
Marin betonar i sitt nyårstal om de förbättringar som träder i kraft i början av 2020. De minsta pensionerna stiger, grundskyddet höjs och utbildningen får mera pengar, för att nämna några.
– Samhällets styrka mäts inte i hur starka de rikaste är, utan i hur de medborgare som har det sämst ställt klarar sig. Frågan är om var och en har möjlighet till ett gott och värdigt liv” skriver Marin.
Det går inte att skriva en nyårshälsning år 2019 utan att nämna klimatförändringen. Marin påminner att Finland förbundit sig att vara klimatneutralt år 2035.
– Med tanke på kampen mot klimatförändringen står vi inför ett decennium då det krävs lösningar. Det behövs beslut som minskar utsläppen och stärker kolsänkorna. Våra åtgärder stöder sig på forskningsrön och vi tar hänsyn till lösningarnas sociala och regionala konsekvenser.
Därtill poängterar statsministern att det är minst lika viktigt att bidra till att stoppa den globala uppvärmningen, eftersom klimatet inte känner några statsgränser.
Hon tror att Finland kan vara med och leda den internationella utvecklingen och samtidigt förbättra företagens konkurrenskraft.
– Är vårt land redo att vara en modig föregångare och öka sitt välstånd?” frågar sig statsminister.
Turbulens inom politiken
År 2019 har färgats av stora förändringar inom politiken. Bland annat har Finland under året haft tre olika regeringar och två expeditionsministärer. Det har ordnats riksdagsval och EU-val och Finland har varit ordförande för Europeiska unionens råd.
Marin skriver i sin nyårshälsning att man hemma hos dem följt författaren Jari Tervos dokumentärserie om president Mauno Koivisto under julen. Serien är en bra påminnelse om de brokiga skedena i Finland historia och politik.
– I en historisk kontext ställs också dagens politiska turbulens i rätt proportioner, summerar Marin.
Hon avslutar sitt nyårstal med att citera Koivisto:
– Om vi inte med säkerhet vet hur det kommer att gå, kan vi anta att allt går bra.
SPT
Mig veterligen har Finland förbundit sig att vara klimatneutralt år 2035 enbart
enligt regeringsprogrammet, vilket är någonting helt annat än ett folkrättsligt
bindande avtal. EU nöjer sig med samma mål år 2050.
Det har sina sidor att vara ”mönstereleven” i EU.