Insändare: Staten kan kanske få in 250000 euro

Minister Anne Berner envisas med att fortsätta arbetet med att återinföra avgifter på förbindelsebåtarna, trots massiv kritik både från skärgårdsbor och olika organisationer. Antagligen har hon tagit till sig något av kritiken eftersom hon vill införa skäliga avgifter eller årskort för fast bosatta.

Men tydligen ska alla de som besöker skärgårdsbornas företag och anläggningar betala ett högt pris för nöjet. Det blir nog inte många som i framtiden vill hyra stugor ute på öarna dit man kommer endast med förbindelsebåt.
På Åland kasserar landskapet in totalt cirka en miljon euro i förbindelsebåtsavgifter av 2000 personer som bor ute på berörda öar. Motsvarande avgifter här, som kanske anses skäliga, betyder att staten då får in cirka 250000 av de 500 personer som behöver förbindelsebåt.

Är det faktiskt värt en så liten summa för att slå så hårt mot skärgården, företagen och skärgårdsbefolkning? Samtidigt vill regeringen skapa nya arbetsplatser i landet.

Effekten av Berners idé blir tyvärr den motsatta, flera företag kommer att upphöra, dels på grund av höjda kostnader men också på grund av minskade antal kunder. Några eventuellt nya taxibåtar med en 4–6 veckors säsong ersätter inte de förlorade arbetsplatserna.

I synnerhet skolungdomen kommer att få ännu svårare att hitta sommarjobb. Skärgården behöver morötter, inte piskor för att fortsätta utvecklas till den unika spetsprodukt som attraherar människor från hela världen och som också håller den bebodd i framtiden

Jag vill tacka minister Berner och hennes stab för den storslagna 100-års gåvan till skärgården och dess invånare. Ingen har säkert något emot om du vill återta din gåva.

Kurt Kronehag
Pargas skärgård

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*