Starkölen kom till butikerna men priserna har inte sjunkit så mycket som väntat

Foto: Emma Strömberg

Priset på starkare alkoholdrycker förväntades sjunka rejält när butikerna fick tillstånd att sälja dem. Priserna är på ganska samma nivå som förut, delvis på grund av en högre alkoholskatt.

Man trodde att den nya alkohollagstiftningen skulle sänka priset på bland annat starköl med tiotals procent, men priserna har hållits på ungefär samma nivå, skriver Statistikcentralens expert Kristiina Nieminen i ett blogginlägg.

Starkölen har blivit sex procent billigare efter att butikerna fick tillstånd att sälja starkare drycker, men bland annat på grund av en högre alkoholskatt så kostar till exempel en long drink ungefär lika mycket som förr.

2 Kommentarer

  1. Vad är ”starköl”? Jag känner till t.ex lager, ale, porter… med olika alkoholhalter, men ”starköl” vet jag inte vad det är bortsett från att det är en politisk benämning. Öl skall INTE tillverkas efter alkoholhalt, utan efter smak där alkoholen kan förstärka smaken. Finns öl som är jästa till 20+% och även specialöl som är upp till 60% genom frysning.

    Folk vill ha RIKTIG öl och inte skräp vattning bulköl som i årtionden har sålts i matbutiken. Släpp handeln fri och tillåt alla typer av drycker upp till 20% i butiken. Om Finland är ett EU-land så skall man även vara det och inte behålla ett monopol som hör till det förgångna.

  2. Det är inte nödvändigtvis STARKöl sm konsumenterna vill ha, men nog billigare mellanöl. Nu har vi nån sorts ”skärgårdstillägg” hos en o den tredje butiken från 0,0€ till 0,17 € / burk. Man röstar nog med bilen å kör en xtra km för en låda om den kostar 20€ eller 26€ . Ngt som Lidl på Kimitoön kunde rätta till ett å annat.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*