Förflytta dig till innehållet

S:t Karins svenska skola inleder höstterminen — nya elever anländer och gammal byggnad ryker

Cyklar står parkerade framför ett staket som omringar en byggarbetsplats

Det gamla skolhuset är inhägnat för att hindra eleverna från att komma till skada under rivningsprocessen. Foto: Patricia Torvalds.


Höstterminen vid S:t Karins svenska skola inleds samtidigt som rivningen av Hovirinta skolbyggnad, ett arbete som tar cirka två månader.
Enligt skolans rektor Maria Engblom oroar man sig över hur mycket ljudet från rivningen och byggdammet som uppstår kommer att störa arbetet vid skolan.
– Föräldrarna har speciellt oroat sig för dammet, men byggarbetarna har försäkrat oss om att man väter byggnaden innan man river den för att minimera mängden damm.

Nästa höst flyttar skolan till ny daghemsbyggnad

Under hösten bygger man även en ny barack som kommer att ersätta en del av de tidigare barackerna som eleverna och personalen nu arbetar i.
I januari ska den nya baracken stå klar och då flyttar årskurs tre och fyra från den svenska skolan och årskurs två och fyra från den finska skolan dit. Den nya baracken ersätter två av de äldre barackerna.
Men inte heller den nya baracken kommer att fungera som skolhus ända tills den nya skolan står klar.
Nästa augusti kommer man färdigställa ett nytt modulhus som inledningsvis fungerar som tillfällig skolbyggnad för elever från S:t Karins svenska skola och Hovirinnan koulu.
Efter att skoleleverna flyttat ut kommer huset användas som ett daghem.

En kvinna står utomhus.

S:t Karins svenska skolas rektor Maria Engblom gläds åt att personalen fått vara med och påverka planerna för den nya skolbyggnaden. Foto: Patricia Torvalds.

Rekordmånga förstaklassare

Att hålla undervisning i baracker för med sig en hel del utmaningar och de förstaklassare som nu inleder sin skolgång vid S:t Karins svenska skola har all gymnastikundervisning utomhus, musiklektioner i normala klassrum och de äldre elever som får undervisning i slöjd körs till skolan Auranlaakson koulu med hyrbuss.
Men trots att det finns en del orosmoment och tillfälliga arrangemang ser Engblom även mycket positivt i skolans situation.
Något som rektorn gläds åt är att det i år är hela 41 elever som börjar på första årskursen i S:t Karins svenska skola vilket är ett nytt rekord för skolan.
– Det känns roligt, det är hitåt vi är på väg och i framtiden har vi omkring 40 elever per årskurs. Det är även enligt det här som det nya skolhuset är planerat, säger Engblom.

Snart ska planerna för den nya byggnaden vara klara

Om tidtabellen håller står den nya skolbyggnaden färdig i slutet av 2021 och i januari 2022 är det meningen att eleverna och personalen ska flytta in. Men innan man kan börja bygga huset måste det först planeras.
I oktober är det meningen att planen för byggnaden ska vara färdigställd och efter det börjar man samla in offerter.
– I början av nästa år vet vi vilken firma som bygger skolhuset, säger Engblom.

En gunga.Arkiv/Patricia Torvalds

Enligt Maria Engblom påverkar byggarbetet inte avsevärt storleken på skolgården. Foto: Patricia Torvalds.

Personalen får vara med och påverka

I det pågående planeringsarbetet har arkitekten gett skolans personal en framträdande roll, något som Engblom verkligen uppskattar.
Under hösten får personalen bland annat ta ställning till de material som kommer användas i den nya byggnaden och hur den ska inredas.
– Det känns roligt att vi under det här året får vara med och förverkliga det nya skolhuset. Vi får berätta vad vi tycker och arkitekten tar det i beaktandet, säger Engblom.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter