Förflytta dig till innehållet

Söndag är minnesdag för människor som begått självmord – ljus tänds i Åbo domkyrka klockan 16

En pojke i munkjacka på en trappa.

Antalet självmord sjönk stadigt efter toppåret 1990, men har igen börjat öka efter 2015. Foto: Derek Mindler/Flickr


År 2017 begick 824 människor självmord i Finland. I morgon, söndag, hålls en minnesdag för de som valt att avsluta sina liv.
Varje dag rapporteras i medeltal två självmord i Finland, skriver Centralförbundet för mental hälsa i ett pressmeddelande.
På söndag ordnas en rikstäckande minnesdag för dem som begått självmord. Dagen ger en chans för närstående att tillsammans minnas och tända ett ljus.
Ljusen tänds på ett tiotal olika platser runtom i landet, såsom i Åbo domkyrka, Salo kyrka och Alfred Kordelins gravkapell i Raumo.
I Åbo domkyrka tänds ljus klockan 16. Efteråt, cirka klockan 16.45, bjuder den lokala föreningen för mental hälsa,  Turun Mielenterveysyhdistys ITU, på en kaffestund. Adressen är Tavastgatan 28. På plats finns föreningens aktiva, med vilka man kan diskutera om det svåra ämnet.
Minnesdagen är starten på en temavecka som betonar vikten av psykisk hälsa.
SPT/ÅU
Här hittar du listan över platser där ljus tänds.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter