Förflytta dig till innehållet

Sommarstaden Nådendal slumrar ännu – "Man får dra andan ordentligt innan sommarsäsongen med alla besökare drar i gång"

Det är tyst i Gamla stan i Nådendal den här tiden på året. Foto: Monica Forssell


Solen skiner och narcisserna lyser gula längs med Mannerheimgatan. En äldre dam kommer stavgående och på andra sidan viken sover Mumintrollen.
Liksom många caféägare, krögare och butiksägare väntar de på sommaren.
Katri Tuominen är ute för att rasta hundarna Elmeri och Vilma.
– Det är härligt här, utbrister hon med ett stort brett leende då jag frågar hur det är att bo i Nådendal.

Nygamla Nådendalbon Katri Tuominen med hundarna Elmeri och Vilma. Foto: Monica Forssell


Tuominen är född och uppvuxen i staden men flyttade till Åbo för att studera och bodde annanstans i 35 år.
– Men jag längtade alltid tillbaka, säger Tuominen och berättar att hon för ett knappt år sedan gjorde slag i saken och flyttade tillbaka hem.
Tuominen driver en liten bokaffär i Åbo. Nu drömmer hon om att flytta också affären till Nådendal.
Men är det inte ganska tyst här?
– Tycker du, svarar Tuominen förvånat. I november brukar jag möta en eller två personer då jag är ute och promenerar med hundarna. I dag mötte jag åtminstone tio personer.
Men visst är det under nio månader av året tyst i Nådendal, medger Tuominen sedan.

Väntar på turisterna. Foto: Monica Forssell

”Bryr mig inte om spektakel”

Tuominens hälsning till Nådendals beslutsfattare är att satsa på företagarna i staden.
– Jag bryr mig inte så mycket om olika spektakel. Däremot tror jag att caféer och bra restauranger är det som lockar människor. Kan staden på något sätt locka nya företagare med fräscha idéer till staden?
Tuominen har också den uppfattningen att det kan vara svårt för nya företagare att komma över affärsutrymmen i Gamla stan. Om staden kan göra något åt den saken, så är också det välkommet.

Foto: Monica Forssell


Och så har hon ytterligare ett par önskemål: En riktigt bra vegetarisk restaurang och en restaurang med fiskrätter som specialitet.
– Åbo har ju för många restauranger så kanske någon kunde flytta till Nådendal, kastar Tuominen fram och fortsätter sedan med Elmeri och Vilma över Självständighetsskvären.

Torgkommersen kommer i gång lite senare i vår. Foto: Monica Forssell


För Nådendalborna är det inte Gamla stan som är centrum. Centrum är där mataffärerna, Alko och stadshuset finns, lite längre från stranden.
Och där torget finns. Just i dag har tre försäljare riggat upp försäljningsbord. En säljer bröd, en annan hattar och en tredje trasmattor.

Salotorget är bäst i södra Finland, men kanske Nådendal kommer som god två, åtminstone sommartid? PÅ bilden torgförsäljare Jorma Seitajärvi. Foto: Monica Forssell


Jorma Seitajärvi säljer bröd och bakverk. Han är Salobo och passar på att påpeka att torget i Salo är södra Finlands bästa. Särskilt kvällstorget på torsdagar är en sevärdhet i sig, anser han.
– Men nog tar sig kommersen här också så småningom, tillägger Seitajärvi. När cafétältet sätts upp i april eller maj brukar också torget i Nådendal vakna till liv.
Paula Jokinen och Hannu Jokinen står i beråd att köpa bröd av Seitajärvi och passar på att tycka till om hemstaden.
– Hördu, det är skönt här den här tiden på året, säger de. Man får dra andan ordentligt innan sommarsäsongen med alla besökarna kommer i gång.

Foto: Monica Forssell


LÄS OCKSÅ:
Lördagsöppet ska förlänga säsongen
Nådendals stadsdirektör: Vi vill växa
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter