Förflytta dig till innehållet

"Sommarjobbare på Örö och Själö behöver inte oroa sig"

Skärgårdskompaniet erbjuder sommarjobb åt tiotals ungdomar från olika delar av Svenskfinland. Arkivbild.


Turismföretaget Skärgårdskompaniet dras med ekonomiska svårigheter men både på Själö och Örö kommer säsongen ändå i gång helt som tänkt, intygar Gustav Ramberg.
Ramberg fungerar som hamnkapten på Örö och Själö och har insikt i Skärgårdskompaniets rekrytering. Han intygar att ingen av de tiotals sommarjobbare som Skärgårdskompaniet har anställt för sommaren, behöver vara orolig.
-Vi var i ett tidigt skede i kontakt med alla våra sommarjobbare och har bekräftat att läget är under kontroll och att ingen behöver vara orolig för sitt jobb, säger Gustav Ramberg.
Skärgårdskompaniet har sammanlagt 35 anställda på jobb på Örö i sommar och 25 personer på Själö.
-Säsongen är i gång och ungefär hälften av våra sommarjobbare har redan hoppat in på helgerna, berättar Ramberg.
Orsaken till att en del sommarjobbare kanske funderar på hur det blir i sommar är att Forststyrelsen har lämnat in en stämningsansökan till Egentliga Finlands tingsrätt och vill säga upp avtalet med Skärgårdskompaniet på Örö. Det här på grund av obetalda hyror.
Så länge ingen dom har fallit är hyresavtalet mellan Forststyrelsen och Skärgårdskompaniet ändå i kraft.
Gustav Ramberg är son till Herrick Ramberg som driver företagen Skärgårdskompaniet, Galonis och rederi Vitharun. Till företagen hör flera så kallade bifirmor, bland annat Triton Marin och Porkala Marin.
Galonis har sökts i konkurs av Skatteförvaltningen och företaget har ansökt om företagssanering för att undvika konkurs.
Rederi Vitharun har fartygen Fanny som kör mellan Åbo och Själö samt Norrskär som trafikerar mellan Kasnäs och Örö. I sommar kommer Norrskär också att köra mellan Hangö och Örö.
Enligt Gustav Ramberg har varken personalen eller eventuella besökare orsak att bekymra sig.  Verksamheten på de två öarna Örö och Själö kommer att rulla på som normalt.
På Örö kom årets säsong i gång redan för en månad sedan och på Själö sparkar verksamheten i gång på allvar den 5 maj då första turen med m/s Fanny avgår från Åbo till Själö.
I Korpoström och Nagu där Galonis tidigare varit verksamt har nya företagare tagit över och merparten av den personal som Galonis redan hade rekryterat ser ut att få jobb i de nya företagen. I Iniö där Galonis haft hand om lanthandeln och gästhamnen pågår förhandlingar om framtiden.

Porkala Marins framtid oviss

Kyrkslätts utvecklingschef Risto Nikunlaakso bekräftar att kommunen som bäst förhandlar med Galonis om Porkala Marins framtid.
Galonis har skött gästhamnen i Porkala under de senaste tjugo åren men företagets ekonomiska svårigheter gör nu att kommunen överväger att säga upp hyresavtalet.
Galonis hyresavtal sträcker sig i detta nu till slutet av 2019.
-Klarar Galonis av att sköta gästhamnen, är den fråga vi ställer oss,  säger Nikunlaakso och tillägger att man tillsammans med Galonis funderar på hur sommarsäsongen i år sköts på bästa sätt.
Enligt Nikunlaakso har Galonis inte skulder till Kyrkslätt.
Den företagssanering som Galonis ansökt om för att undvika konkurs, kan ändå innebära att företaget måste minimera sina utgifter.
Beslut om den kommande säsongen fattas nästa vecka i Kyrkslätts sektion för serviceproduktion.
Oberoende av beslutet i sektionen kommer verksamheten att konkurrensutsättas 2019, det har man redan bestämt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter