Förflytta dig till innehållet

Söderlångviks gård skapar våtmark nära Dalsbruk

Carl Pfeiff från Skogssällskapet mäter den kommande vattennivån.


Öster om Dalsbruks Senatsberg kommer det under sensommaren att byggas en våtmark. Målet med våtmarken är att bevara och förstärka den biologiska mångfalden. Våtmarken har planerats av Skogssällskapet Finlands Carl Pfeiff, som har planerat och verkställt många våtmarker i Sverige, Finland och Baltikum.
-Det här är vår första men knappast den sista våtmark som vi anlägger, säger gårdens skogsansvariga Siv Vesterlund-Karlsson.
– Våtmarker är oerhört värdefulla för många arter men eftersom man i något skede var väldigt ivrig med att dika ut så finns det få våtmarker kvar, tillägger hon.

Återskapar

Våtmark här i trakten av Hertsböle har det talats om också tidigare, då var det frågan om att anlägga en stor våtmark för att hjälpa till att rena det kommunala avloppsvattnet. Idén förverkligades aldrig. Söderlångviks våtmark har inget med den idén att göra.
Har det funnits någon form av vattensamling tidigare där ni nu anlägger våtmarken?
– Definitivt har det varit mycket vått där. Det vi gör nu är att återskapa sådant som har funnits, säger Vesterlund-Karlsson.

Fågelskådare följer med utvecklingen

I dag växer det främst unga granplantor på området. Plantorna kommer att röjas ner för att underlätta grävningsarbetet. När det är klart sås gräs. Då gräset växt en säsong höjs vattennivån. Gräset ger möjlighet för fåglar och insekter att etablera sig och trivas.
I framtiden kan många olika arter av fåglar hitta mat, skydd och häckningsplatser på våtmarken. Lokala fågelskådare kommer att följa med hur utvecklingen i våtmarken framskrider. Området kan med fördel användas också i rekreationssyfte

Mosaiklandskap

Våtmarken får ett varierande djup (max 1,4 meter) och blir 1,7 hektar. Innanför våtmarken finns öar, som är max 30 cm över vattenytan. Öarna bidrar till ett mosaiklandskap med både vattenspegel och igenväxta områden. Med hjälp av en så kallad munk kan vattennivån i våtmarken regleras.
Projektet finansieras av Söderlångviks gård och är en del av ett långsiktigt arbete för större variation och mångfald i gårdens skogsbruk.
 
 
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter