Snabba pastarätter

Kycklinpasta. Foto: Jessica Nybacka

Koka pasta i en rymlig kastrull i rikligt saltat vatten, annars blir pastan smaklös.

Låt inte pastan koka för länge, den ska ha kvar ett lätt tuggmotstånd vilket kallas för ”al dente”.

Använd dig av pastavattnet då du lagar såser – vattnet innehåller både smak och stärkelse vilket får såsen att tjockna.

KYCKLINGPASTA
400 g pasta penne
500 g kycklinginnerfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 g crème fraiche
1 dl pastavatten
2 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
2 msk senap
1 msk kycklingfond
1 dl riven parmesanost

Koka upp en kastrull med vatten och salta rikligt. Koka pastan al dente.
Finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med smör och olja. Genomstek kycklingen och krydda den. Plocka upp filéerna ur pannan och lägg dem på ett fat. Stek löken mjuk och tillsätt vitlök och timjan.

Rör ner crème fraiche och pastavatten. Smaksätt med senap och kycklingfond. Plocka ner kycklingen i såsen och låt såsen koka ihop sig. Rör ner parmesanosten.
Servera pastan med kycklingsåsen, parmesan och färsk timjan.

Chorizo-bolognese. Foto: Jessica Nybacka

CHORIZO-BOLOGNESE
400 g spaghetti
ca 500 g chorizo
1 gul lök
2 morötter
1 vitlöksklyfta
400 g krossad tomat
1 dl rödvin
1 msk köttfond
1 näve färska basilikablad
0,5 tsk svartpeppar

Koka upp en kastrull med vatten och salta rikligt. Koka spaghettin al dente.

Finhacka lök och vitlök. Tärna moroten och chorizon i små tärningar. Fräs löken mjuk och tillsätt sedan morot och chorizo. Låt fräsa tills moroten mjuknar och tillsätt sedan vitlöken.

Häll över rödvin och krossad tomat och låt koka ihop. Smaksätt med finhackad basilika, fond och svartpeppar.

Servera pastan med bolognesesås och riven parmesan.

Recept och bilder: Jessica Nybacka

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*