Smakrikt från skogen – svampen är i säsong

En varm och krämig risotto med kantareller passar perfekt under kalla oktoberkvällar. Foto: Sofie Sergelius

Det är säsong för både kantarellen och karljohansvampen. En krämig risotto eller en enkel smörgås med svampsås är oslagbart i köket just nu.

Kantarellrisotto

Ta vara på skogens guld och laga en krämig kantarellrisotto.

4 portioner

250 g kantarell
1 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 msk smör
1 st bananschalottenlök
2 msk smör
1,5 dl risottoris
1 dl torrt vitt vin
3,5 dl vatten
0,5 st grönsaksbuljongtärning
1 msk färsk timjan
1 dl grädde
1,5 dl riven parmesan
0,5 ts flingsalt
2 krm grovmalen svartpeppar
25 g smör

Putsa och hacka kantarellerna i små bitar. Stek kantarellen i en stekpanna med en matsked smör. Smaksätt med salt och peppar. Ställ åt sidan.

Koka upp grönsaksbuljongen genom att blanda buljongtärningen i vatten. Ställ åt sidan.

Skala och finhacka bananschalottenlöken. Fräs löken i en tjockbottnad kastrull i en matsked smör på medelvärme. Tillsätt en matsked smör och risottoris. Fräs tills riset blivit skinande.

Häll vittvinet på och låt riset suga i sig allt vin innan du tillsätter en fjärdedel av buljongen. Sjud på låg värme och häll på mera buljong då riset sugit åt sig nästan all vätska. Repetera tills riset absorberat all buljong, det tar 15-20 minuter. Rör om med jämna mellanrum så att riset inte brinner i botten.

Rör ner den stekta kantarellen, finhackad timjan, grädde, riven parmesanost, flingsalt och peppar. Rör om försiktigt. Konsistensen ska vara ganska lös. Klicka på smöret och servera risotton med lite färsk timjan.

Stensopp eller karljohan är en god matsvamp som passar utmärkt på smörgåsen. Foto: Sofie Sergelius

Karljohansvampsmörgås

En enkel men lyxig lunch. Kanske du plockar din karljohansvamp själv?

2 smörgåsar

100 g karljohansvamp
1 msk smör
2 krm salt
1 krm peppar
1 dl grädde
0,5 grönsaksbuljongtärning
2 skivor levainbröd
Färsk timjan och grovmalen svartpeppar

Skär svampen på hälft för att kolla att det inte finns maskar. Rensa och finhacka svampköttet.

Hetta upp smöret i en stekpanna och stek svampen tills den blivit mjuk och fått riktigt lite färg. Krydda med salt och peppar.

Rör ner hälften av grädde och grönsaksbuljongtärningen och rör om. Låt såsen sjuda i ett par minuter. Rör ner resten av grädden då såsen blivit riktigt tjock och låt sjuda en liten stund till.

Rosta brödskivorna och toppa med svampsåsen. Strö över lite färsk timjan och grovmalen svartpeppar.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*