Slopat bostadsbidrag är idioti, anser studenter på Åland

DRABBAS. Anton Kerke och Kim Lindholm studerar för första året på Högskolan på Ålands metallinje. Foto: Nya Åland / Einar Dahlen Larsson

De studerande från övriga Finland som studerar på Åland blir från och med i höst utan bostadsbidrag.

– Om jag hade vetat det skulle jag nog ha tänkt om gällande studieort, säger Anton Kerke som studerar på Högskolan på Åland.

Som det tidigare har rapporterats är bostadsbidraget för de studerande från övriga Finland som studerar på Åland hotat. Om ingen ändring sker i regelverket kommer de att bli utan bostadsbidrag i höst.

Anton Kerke och Kim Lindholm, som bägge studerar för första året på Högskolan på Ålands metallinje, är två av de berörda studerandena.

– Det första jag tänkte var ”Är det här verkligen sant?”, säger Kim Lindholm.

– Det verkar ju vara idioti. Jag kan inte tro att det verkligen kommer att hända. Men jag har inget förtroende för FPA. Om vi blir av med vårt bostadsbidrag så måste vi kompenseras med högre studiestöd, säger han.

Både Lindholm och Kerke jobbar under loven men bostadsbidraget är ändå ett viktigt tillägg i budgeten.

– Det känns såklart orättvist att det bara drabbar oss som studerar på Åland, men vad ska man göra?, säger Kerke.

– Skriva sig på Åland?, säger Lindholm.

Båda menar att valet av studieort nog skulle ha påverkats ifall de hade haft vetskapen om förändringen i bostadsbidraget.

– För övrigt så tycker jag att Högskolan på Ålands marknadsföring i Finland är väldigt dålig. Min flickvän som bor i Österbotten fick information om utbildningarna här, men jag som kommer från Nyland, fick ingen information alls. Man kan inte klaga på att för få söker studieplats här om folk inte vet om att den möjligheten finns, säger Lindholm.

FNB

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*