Skyddspolisen: Mängden tips har ökat efter fredagen

Håller koll. Skyddspolisens lista över personer som har anknytning till terrorism eller är radikaliserade innehåller ungefär 350 namn. Polisen håller också koll på högerextrema rörelser.

Efter fredagens våldsdåd i Åbo uppmanade Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg allmänheten att tipsa polisen om också den minsta misstanke om terrorhot.

I måndags meddelade Skyddspolisen att man redan tidigare tagit emot ett tips om den misstänkte gärningsmannen Abderrahman Mechkah men inte prioriterat tipset eftersom det inte var knutet till ett konkret hot.

Å ena sidan uppmanas allmänheten att sänka tröskeln för tips, å andra sidan måste Skyddspolisen prioritera kraftigt då den får in tusentals tips. Hur går det här ihop?

Vera Leinonen, informationssakunnig på Skyddspolisen svarar.
– Alla tips som Skyddspolisen tar emot gås igenom. Innehållet och betydelsen analyseras. Tips med konkreta hot prioriteras.

Leinonen säger att mängden tipps till Skyddspolisen har ökat efter fredagens knivattack.

Men tär det inte på Skyddspolisens resurser om mängden tips ökar?
– Vi utgår från att om allmänheten har information som den upplever att är värd att föra vidare så ska vi se över den.

Ni prioriterar konkreta hot. Vad är ett konkret hot?
– Ett konkret hot är kopplat till en individ på ett sätt som gör att polisen måste agera utan fördröjning. Det är skäl att komma ihåg att Skyddspolisens information inte bygger på allmänhetens tips enbart. Vi samlar in information själva, vi får den från andra myndigheter och vi får den genom internationellt samarbete. På basis av den analyserar vi potentiella hot. Ett konkret hot utgörs inte enbart av att en person säger vissa saker.

Den som tipsade polisen om Abderrahman Mechkah upplevde att han radikaliserats och uttryckte det genom det han sa och genom sitt intresse för extrema tänkesätt.

Tar Skyddspolisen in personer på förhör på grund av åsikter de uttryckt?
– Det är en möjlighet.

Skyddspolisens terrorismbekämpning innebär att man har koll på 350 så kallade målpersoner som misstänks ha anknytningar till terrorism eller som har radikaliserats.

Skyddspolisen går inte ut med uppgifter om hur många av dem som finns i Åboregionen. Leinonen säger att målpersonerna finns över hela Finland.

Finns det bland dessa målpersoner sådana som har anknytning till högerextrema rörelser, till exempel nynazister?
– Målpersonerna utgörs enbart av radikala islamister. Men det betyder inte att vi inte har koll på andra extrema rörelser i Finland.

HÄR SAMLAR VI ALLT OM KNIVATTACKEN I ÅBO

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*