Förflytta dig till innehållet

Brännskärsbesök och Korpoström i huvudrollen när sex länders biosfärfolk möttes

Företrädare för åtta biosfärområden från sex länder träffades i Korpoström. Jakob Granit, generaldirektör för svenska Havs- och Vattenmyndigheten, längst till vänster på bilden.


Företrädare för åtta biosfärområden i sex länder runt Östersjön träffades förra veckan i Korpoström. Värd för träffen var Skärgårdshavets biosfärområde.
Träffen var den andra i ordningen inom projektet Biosphere for Baltic.
Projektet lyfter fram biosfärområdenas roll i arbetet med att nå FN:s hållbarhetsmål Agenda 2030. Projektet fokuserar på mål 14 om hav och marina resurser.
Projektet finansieras av den svenska Havs- och Vattenmyndigheten, som vill uppmärksamma det framgångsrika biosfäriska arbetssättet där dialog och samverkan står i fokus.
Vid träffen i Korpoström deltog flera representanter från Havs- och Vattenmyndigheten, däribland generaldirektör Jakob Granit.

Svenskarna föreslog: Låt oss jobba kring Östersjöns biosfärområden

– Sverige och Fiji arrangerade den stora FN-konferensen om hållbara hav 2017, berättar Granit. Alla deltagande länder beslöt att man skulle gå in för olika nationella åtaganden. Som svensk myndighet för havs- och vattenfrågor föreslog vi, att vi skulle organisera ett samarbete för biosfärområdena kring Östersjön och på det viset se vad vi kan lära av varandra.
Frågor som Havs- och vattenmyndigheten ville ställa var vilka åtgärder som har varit framgångsrika för att uppnå ett bättre och renare Östersjön, vilken typ av förvaltning fungerar bra och vilka resultat kan ses.
– Tanken är vi ska rapportera tillbaka på FNs följande havskonferens, som arrangeras 2019 i Portugal. Kan vi få ett ännu bättre samarbete än vi har i dag för ett ökat lärande mellan de länder som har biosfärområden – det är målet, säger Granit.

Småbarnspedagogikens ”gädda” presenterades

När biosfärområdena nu samlades på Skärgårdscentrum Korpoström låg fokus på åtgärder från källa till hav, marin pedagogik och kunskapsspridning.
Skärgårdshavets biosfärområde presenterade konceptet ”Gäddan och gänget”, som är Pargas stads småbarnspedagogiks och biosfärområdets satsning på att väcka nyfikenhet för skärgårdsnaturen och miljöfrågor hos barnen.

Brännskär imponerade

På fredagen fick besökarna åka ut till Brännskär och lära sig mer om Åbolands skärgårdsstiftelse och Living Archipelago, som är en fin modell på hur ett skärgårdshemman som kunde ha stått tomt nu sjuder av liv.
– Biosfärsområdet i Åbolands skärgård är en tillgång för oss alla, fortsätter Granit. Min släkt kommer från Korpoström, så det är ju väldigt roligt för mig personligen att träffen ordnas på skärgårdscentret.
– Det känns fint att kunna förankra arbetet här och jag lär mig mer om vad biosfärområdet gör här i min egen skärgårdsmiljö.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter