Förflytta dig till innehållet

Ska bjuda ÅU-läsarna på recept varje vecka

Sofie Sergelius.


Varje vecka med start torsdagen den 17 maj kommer ÅU att bjuda sina läsare på inspirerande recept och matlagningstips.
Bakom recepten står Sofie Sergelius, 29, lärare i huslig ekonomi och mediateknikingenjör.
Hon står bakom receptidéerna. Hon handlar råvarorna, provlagar maten hemma i sitt eget kök. Hon skriver recepten och hon fotograferar.
Allt inom ramen för sajten foodly.fi som verkar i samarbete med HSS-media som ger ut de österbottninska tidningarna Vasabladet och Österbottens tidning, Sydösterbotten samt bloggportalen Sevendays.
Recepten har fått ett mycket gott mottagande bland läsarna.

Älskar mat

Sofie älskar att följa med mattrender.
Hon läser mattidningar och bloggar, kollar in matlagningsprogram och provlagar mat.
Sedan anpassar hon trenderna och idéerna så att de ska passa den breda allmänheten.
– Recepten som jag bjuder tidningsläsarna på är inte avancerade. Det är husmanskost emd en twist, med råvaror som man kan hitta i den lokala närbutiken, säger Sergelius.

Stuga i Kimitoöns skärgård

I sommar är hennes lokala närbutik K-kompis i Dalsbruk.
Där kommer man att se en hel del av henne då hon under juli månad planerar och lagar mat för kommande receptsidor under hösten.
Sergelius är sommarboende i på en holme utanför Dalsbruk sedan 12 år tillbaka, många somrar innan dess har hon vistats i samma skärgård på en släktings sommarstuga.
– Jag är fäst vid skärgården. Det syns i mina recept, säger Sergelius.

Foodly är drömjobbet

Hon är född och uppvuxen i Helsingfors. För sex år sedan flyttade hon till Vasa för att studera till lärare i huslig ekonomi vid Åbo Akademi.
Jobbet som projektledare på Foodly kändes som serverat på en bricka.
– Det passar perfekt med tanke på mina tidigare studier i mediateknik på Arcada, säger Sergelius.
Intresset för matlagning kommer från uppväxten, god mat och intresse för matlagning har alltid funnits i familjen och släkten.
– Men jag har aldrig velat bli kock. Jag tycker om att kommunicera om mat. Många som skriver recept för mattidningar är faktiskt lärare i huslig ekonomi, den pedagogiska biten är viktig, säger Sergelius.
Sajten Foodly erbjuder bred läsning, tips, recept och inspiration för matlagare och matälskare.
– På sajten gör vi ofta lite mer avancerade versioner och fler rätter till menyerna som vi presenterar i papperstidningarna, säger Sergelius.
Foodly-recepten till papperstidningen görs av Sofie men sajten är bredare än så: där medverkar 13 olika matbloggar, tre krönikörer och det bjuds på en hel del annat matrelaterat material.

Finlandssvenska recept går hem

Det har helt tydligt funnits en beställning på finlandssvenska recept anpassade för finlandssvenska förhållanden.
– Många finlandssvenska matlagare använder rikssvenska recept. De innehåller vissa råvaror och livsmedel som vi inte har i Finland, eller som har andra namn. Det finns förstås också massor av bra recept på finska, men då ska matlagaren alltid översätta och klura ut specialtermer, säger Sergelius.
Dessutom har finlandssvenskar vissa egna högtids- och mattraditioner jämfört både med rikssvenskar och finskspråkiga.
– Jag följer säsongerna i mina recept och tänker mycket på att man ska utnyttja det närproducerade, säger Sergelius.
Närmast på menyn för tidningsläsarna står bland annat mocktails det vill säga alkoholfria drinkar, recept med glass, mera fiskrecept och midsommarmat.
Sofie Sergelius tar gärna emot läsarkommentarer på adressen: sofie.sergelius@hssmedia.fi. Sofie tar även emot bloggansökningar till foodly.fi av den som har en idé kring mat och dryck.
 
Läs också: Nu öppnar ÅU:s matspalt! – Fisk för alla tillfällen

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter