Förflytta dig till innehållet

Sjöbevakningen varnar för öppnad farled i Nagu — sportlovsfirare uppmanas också se upp för svaga eller obefintliga isar

Se upp för öppnad farled i Nagu, uppmanar Sjöbevakningen. Karta: Sjöbevakningen


Västra Finlands sjöbevakningssektion varnar för att farleden på Måsfjärden norr om Snäckö och Bergö i Nagu har öppnats på fredag den 15 februari av ett lokalt företag och uppmanar till försiktighet.
Eftersom skolornas sportlov börjar från och med måndag i södra Finland vill Sjöbevakningen att sportlovsfirarna ska vara medvetna om isläget om de rör sig i skärgården.
Sjöbevakningen påpekar att alla siffror och uppskattningar av isens tjocklek endast är riktgivande och att var och en rör sig på isen på eget ansvar.
– Under de senaste veckorna har vädret varierat kraftigt och särskilt regnet har gjort isarna betydligt svaga på många håll. Istjockleken har stora regionala variationer. När man rör sig ute på isen är det livsviktigt med en rätt utrustning om isen brister, skriver Sjöbevakningen på sin Facebooksida.
Sjöbevakningen uppmanar också den som eventuellt tänker ge sig ut på isen att åtminstone ha isdubbar runt halsen och mobiltelefonen i en vattentät påse.
– Det är också bra att ta med sig åtminstone en kompis samt till exempel rep eller kastlina. Det rekommenderas starkt räddningsdräkt eller annat flytplagg.
(Texten fortsätter under bilden)

Inga eller mycket svaga isar. Bilden är tagen i Nagu i torsdags. Foto: Sjöbevakningen


Följande uppgifter kommer från de mätningar som Sjöbevakningens enheter gjorde i torsdags den 14 februari:

Nagu–Pargas

”I den yttre skärgården och på farlederna finns det inte alls is eller drivis. Fjärdar och strömställen är också isfria. Det finns is endast i skyddade inre vikar, isens tjocklek är 0–20 cm. Tjockleken varierar mycket och därför är isarna svaga och förrädiska. Det rekommenderas att ingen ska gå ut på isen inom området!”

Hitis

”Mätte isens tjocklek idag vid Österuddsfladan mellan stationen och kyrkan i Hitis. Den var 8 cm tjock, varav hälften kärnis och resten hopfruset snöslask. Överlag mycket dåliga isar i vårt område. Fjärden mellan Hitis–Kasnäs är helt öppen. På många ställen är det svårt att ta sig ut på isen då den ofta är sprucken invid land. Vi rekommenderar ingen för närvarande att röra sig på isen!

Gustavs–Tövsala–Nystad

”Isläget varierar stort i havsområdena utanför Gustavs, Tövsala och Nystad.
Strömställen är isfria eller isen är riktigt tunn.
Isen har flera skikt, vilket beror på att det tidigare har snöat rikligt och det har varit milda perioder.
Ingenstans finns det så kallad kärnis.
Inre vikar är isbelagda men med beaktande av isens sammansättning kan man inte rekommendera att någon ger sig ut på isen!
Istjockleken på 20 cm bär inte nödvändigtvis en människa.
Det är svårt att förutsäga tjockleken och man kan få en felaktig uppfattning om den.
Den norra delen av Ströömi är isfri eller isen är riktigt tunn med en svag sammansättning.
Vid Hakkeenpää 15 –20 cm is invid land men isen blir säkert svagare och tunnare då man beger sig ut mot mitten av fjärden.
Vid Parattula strand är isen tunn med en mycket svag sammansättning.
Norrut och söderut från Kivimaa-färjan och Ströömi finns det tunn is.
Patrullen har inte borrat hål och vi har inte kännedom om isens tjocklek. Isen ser svag ut.”

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter