SFP:s Nylander: Försämra inte dagvården

Mikaela Nylander. ÅU-foto

Riksdagsledamoten Mikaela Nylander, SFP, uppmanar kommunerna att satsa på kvalitativ småbarnspedagogik när man gör upp budgeten för nästa år. Det är en investering med god avkastning, säger hon.

Kommunerna gavs i år möjlighet att förstora grupperna för barn över tre år och att begränsa rätten till subjektiv dagvård, konstaterar Nylander – och ser faror.

– Risken är uppenbar att ojämlikheten ökar bland barnen och byråkratin ökar där behovsprövning sker i kommuner som gått inför dessa försämringar, menar Nylander.

Hon fortsätter:

– Det är viktigt att de kommuner som inte godkänt försämringarna håller fast vid detta också i framtiden. Och att kommuner som tillåtit dessa försämringar omprövar sitt beslut. Forskning visat entydigt att en god småbarnspedagogik har positiva effekter på skolframgången långt upp i tonåren. Därför är det viktigt att kommunerna inte tillåter försämrade förutsättningar för en god småbarnspedagogik.

Nylander talade på lördagen i Borgå på Sydkustens landskapsförbunds seminarium om föräldrars delaktighet inom småbarnspedagogiken.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*