Förflytta dig till innehållet

SFP-veteran: Just nu skäms jag över Kimitoöns kommun

Inger Wretdal (SFP) är kritisk mot hur processen kring kommunens framtida äldrevård sköts. Det är ord och inga visor som Inger Wretdal, SFP-politiker med lång erfarenhet…

Redan prenumerant?

Dela artikeln

4 kommentarer: “SFP-veteran: Just nu skäms jag över Kimitoöns kommun

  1. Eva Manelius skrev

    Edmark rycker åter ur siffror och priser ur sina rätta sammanhang, och jämför äppel med päron som om de skulle vara samma frukt. Kimitoöns kommun har aldrig upphandlat effektiverat serviceboende på en sådan vårdnivå som skulle motsvara institutionsvården på Hannahemmet. Inte heller har man upphandlat sluten demensvård, som kommunen bedriver i egen regi på såväl Almahemmet som Hannahemmet. Ekonomiplanen 2020, som ger en grov uppskattning av vad kostnaderna för institutionsvårdens vårddygnspris kan bli, grundar sig på att vårdplatserna kraftigt minskas. Ingenstans finns beslut på att så ska ske. Men en sak är klar, någonstans ska dessa mycket sjuka åldringar med mycket stor vårdtyngd skötas, och med tillräckligt personal dygnets alla timmar. Denna vård kostar mera än så kallat vanligt effektiverat serviceboende med endast en nattpersonal. De anbud Edmark hänvisar till innebär effektiverat serviceboende med en nattpersonal för 30-talet klienter.
    Kommunen har inte velat ta till behandling den behovsutredning och fastighetsplan som omsorgens tjänstemän på uppdrag av fullmäktige producerade sommaren 2017. Om den hade tagits till behandling hade vi haft en riktning att följa i vårdfrågorna i Kimitoöns kommun. När ingen riktning finns följer man alla de olika vägar som råkar dyka upp i området, och springer kors och tvärs mellan dessa olika vägar utan karta och kompass.

  2. Jörgen Lindroos skrev

    Är institutionsvård och effektiverat serviceboende samma vårdform?

  3. Ghita Edmark skrev

    Samarbetet med det Åboländska vårdbolaget fortsätter. Att Kimitoöns kommun skulle dra sig ur samarbetet har inte varit aktuellt.
    Den parlamentariska arbetsgruppen som nämns är utsedd av kommunstyrelse och kommunfullmäktige.( Kst 27/11 och Fmge 11/12)
    Tjänstemännen har visst bidragit till det arbete som pågår, bland annat genom en rapport på 60 sidor, ”Om framtidens tjänster inom social- och hälsovård på Kimitoön”. Denna rapport beskriver situationen och kommer med många goda förslag om hur vård- och omsorg kunde utvecklas.
    Det är tråkigt att Kimitoöns kommuns vårdanställda har så negativa erfarenheter av och avvisande inställning till arbete inom privata företag. Det innebär ju att de inte heller kommer att kunna arbeta inom ett eventuellt Åboländskt vårdbolag eftersom detta med stor sannolikhet kommer att drivas i samarbete med ett privat bolag, det vill säga affärsmässigt.
    Om siffror: vårddygnspriset kommer att vara avgörande när landskapet i framtiden upphandlar vårdplatser. Vi måste kunna utgå från att de siffror som tas fram av förvaltningen är korrekta och transparenta.
    Kimitoöns kommuns budget för 2018 visar att vårddygnspriset för Hannahemmets institutionsvård år 2020 (när landskapet tar över) är 199,12 € /vårddygn.
    I en upphandling av effektiverat serviceboende som kommunen nyligen gjort ligger anbuden från de privata företagen på mellan 104 och 132 € /vårddygn.
    Ghita Edmark

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter