Förflytta dig till innehållet

SFP: Sirkkala ska in på Åbos investeringslista

Stefan Holmström

Då revs hela rasket. I augusti revs det fuktskadade Kärnhuset på Sirkkala skolas gård. Skolan, också Sirkkalabackens skola, förskolan och daghemmet i kvarteret är i behov ett nybygge. SFP vill att det noteras i stadens investeringslista. ÅU-foto


Nästa års stadsbudget i Åbo kommer att skapas under andra förutsättningar än vad som varit fallet under de senaste åren.
Nu finns inget så kallat Åboavtal, inga överenskomna ramar för hur Åbo ska investera och vad servicen får kosta.
Fullmäktigegrupperna möttes förra veckan för att diskutera avgående stadsdirektör Aleksi Randells (Saml) budgetförslag och för att presentera sina egna önskemål.
Under den gångna veckan har partierna kommit med utspel om budgeten för 2018 och Nicke Wulff, gruppordförande för SFP, gissar att det är många som nu, i frånvaron av ett Åboavtal, ser sin chans.
– Huruvida förslagen är för kulisserna är ärliga är sedan en annan fråga.
Till exempel var De gröna snabba med att skjuta ner Randells förslag om att rätten till subjektiv barndagvård borde tas upp till diskussion.
Regeringen har tidigare beslutat att det är upp till kommunerna om de vill begränsa den rätten eller inte. Åbo har så långt valt att inte göra inskränkningar i den subjektiva rätten till dagvård.
Wulff säger att SFP är inne på samma linje som De gröna.
I övrigt vill SFP se till att investeringslistan förlängs med fastigheter som intresserar stadens svenskspråkiga invånare.
En av dem är Sirkkala skola.
Det fuktskadade Kärnhuset på skolgården har rivits och hela kvarteret är underkastat en behovsutredning.
SFP vill att ett nybygge i kvarteret sätts på stadens investeringslista, även om det inte innebär att några avgörande finansieringsbeslut.
– Men om vi inte får in det på listan händer med säkerhet ingenting, säger Wulff.
Enligt honom har inget parti varit emot SFP:s förslag.
Andra ärenden som SFP vill förlänga investeringslistan med är Samppalinna bollhall, välkänd för stadens handbollsentusiaster och i behov av en renovering, och daghemmet på Skolgatan, som ska rivas och behöver ersättande lokaler.
Överlag tycker Wulff att de övriga partierna på ett glädjande sätt varit för att höja anslagen för bildningssektorn.
SDP har bland annat satt som mål att bildningen och småbarnsfostran i staden får 2,9 miljoner mera än vad som finns i Randells förslag.
De gröna vill att staden stöder yrkesutbildningen, som partiet upplever att har svikits av regeringen, och går med i det statliga försöket med avgiftsfri dagvård för femåringar. Också SDP och Samlingspartiet har talat för det försöket.
På sitt möte i dag beslöt stadsstyrelsen att godkänna det förslag som Randell lagt fram, men budgeten för nästa år är långt ifrån klart trots det.
Budgeten kommer att hamras ut under veckan fram till fullmäktigemötet nästa måndag.
I morgon möts fullmäktigegrupper för att fortsätta diskussionen och det sista mötet hålls på söndag.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter