Seglarjuniorer fick jollen på rätt köl

Öskaret går för fullt. Aura Ratilainen har kommit upp i båten och öser för fullt. Foto: Johan Backas

På söndagen övade över 20 seglarjuniorer på att få en jolle som vältat på rätt köl.

Det skedde i Åbo simhall på Rektorsåkersgatan där flera av regionens seglarföreningar körde igång säsongen med evenemanget.

Jonas Krogell som ansvarar för juniorerna vid Airisto segelsällskap säger att det är viktigt att barnen har erfarenhet av en jolle som vält om de råkar ut för det när de seglar på riktigt.

– För de minsta kan det vara lite kämpigt. Men för de lite äldre går det riktigt bra, säger Krogell.

Tekniken som används går ut på att simma till centerbordet som sticker ut från bottnet, dra i det med båda händerna samtidigt som man lutar bakåt, sedan få upp fötterna på bottnen och trycka efter med båda benen.

När man väl fått båten på rätt köl och klättrat upp i den gäller det att grabba öskaret för att bli av med vattnet som samlats i båten.

Jonas Krogell.

Krogell säger att jollevändningar ingår i nybörjarkurserna som föreningen ordnar också.

-I juni då vattnet ännu är kallt är det inte så många barn som vill pröva, men i augusti är det många fler som är intresserade, säger Krogell.

Aura Ratilainen från Turun pursiseura har seglat i fyra år. För henne är det inget nytt att vända en jolle, och inte tycker hon det är särskilt svårt heller.

Men hon ser fram emot sommarens seglingar, och hoppas på starka vindar.

-Jag gillar när det blåser mycket, det går fort då, säger hon.

 

 

Aura Ratilainen visar här hur en jolle ska vändas på rätt köl:

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*