Förflytta dig till innehållet

SDP och FSD i Åboland


Finlands socialdemokratiska parti (SDP) skulle enligt opinionsmätningarna bli det största partiet, om riksdagsvalet skulle hållas nu. Helsingin Sanomat publicerade i går en undersökning som visar att SDP:s ordförande Antti Rinne också är finländarnas favorit för statsministerposten efter valet.
När man i mätningarna frågat om orsakerna till SDP:s och Antti Rinnes popularitet, är svaret inte att man gillar SDP:s politiska linje eller de förslag partiet kommit med. Orsaken till SDP:s popularitet är, enligt svaren i mätningarna, att man tröttnat på regeringen och den förda politiken. Det här blir en utmaning i kommande val. Om SDP vill vinna valet, måste partiet också lyckas med att få fram sitt budskap.
Att finländarna är missnöjda med den sittande regeringen är ingenting nytt. Samma mönster har man kunnat iaktta också tidigare. I dagens samhälle, med otaliga kanaler att sprida information, har det blivit allt lättare att ifrågasätta, förenkla och sprida missnöje. Många kanaler är bra, att ifrågasätta är bra, men det har också blivit enklare att vilseleda och sprida felaktig information. Det krävs allt mera av läsarna, för att skilja på fakta och åsikter.
Finlands Svenska Socialdemokrater (FSD) samlar de finlandssvenska socialdemokraterna. FSD är ett av 13 partidistrikt inom SDP. Ur den politiska konsumentens synvinkel är det en aning oklart vilket sambandet är mellan FSD och de andra, i huvudsak finskspråkiga, partidistrikten. Logiken torde vara den att FSD samlar samtliga svenskspråkiga lokalföreningar i alla regioner, medan till exempel SDP i Egentliga Finland samlar de finskspråkiga lokalföreningarna, även i Pargas och på Kimitoön. Som observatör kan man konstatera att partiorganisationen sannolikt inte är den mest tydliga som finns.
Varför är partiorganisationen intressant? Utan ett partifält, som bland annat jobbar inför olika val, är det svårt att rekrytera kandidater och vinna val.
I riksdagsvalet år 2015 fick SDP 15,5 procent av rösterna i Egentliga Finland och i senaste kommunalval 17,1 procent i Åbo, 15,5 procent i Pargas och 12,6 procent på Kimitoön. Situationen är olika i olika kommuner. I senaste kommunalval tappade SDP i Pargas mest av alla, då fullmäktige krympte från 43 till 35 ledamöter. På Kimitoön tappade man ytterligare ett mandat, från att man fyra år tidigare hade tappat flera. I Åbo fick SDP, sannolikt också SFP, känna av Li Andersson effekten. Vänsterförbundets Andersson blev klar röstdrottning med nästan 6 500 röster i Åbo.
Utgående från opinionsundersökningarna, har SDP alla möjligheter att gå framåt i riksdagsvalet nästa år. För att vinna val behöver partierna, även SDP, kandidater och speciellt i riksdagsval kända kandidater. I Finland avgörs politiska val ganska långt på basis av kandidatnomineringen. Består listan av kända personer, är det mycket sannolikt att partiet samlar röster och vinner valet.
Frågan lyder om SDP i Egentliga Finland kommer att få ihop en tillräckligt stark lista, för att hjälpa partiet till en nationell valframgång? Partiet har redan nominerat 12 av sina 17 kandidater, av vilka 3 är sittande riksdagsledamöter. Hur blir det med kandidater med en tvåspråkig profil? Kommer SDP att märka av Li Andersson effekten även i riksdagsvalet? Svaret är med stor sannolikhet ja. Andersson kommer att ta även potentiella SDP-röster, såväl svensk- som finskspråkiga.
SDP och FSD har en plats i politiken, både nationellt och lokalt. Men partiet har också många utmaningar. Hur ser tillväxten ut och var hittar partiet nya starka profiler? Hur ska partiet klara av att profilera sig som en dynamisk samhällsbyggare i 2020-talets Finland och framför allt vilket är det politiska budskapet? Att vara mot den nuvarande regeringens politik räcker inte, speciellt inte efter valet, då måste man börja vara för nya lösningar. För SDP är det lika viktigt att förnya partiet och dess profil, som det är för partiet att förnya Finland. Det här gäller både nationellt och lokalt, men i Åboland är läget nästan akut.
Mycket tyder på att SDP kommer att finnas med i nästa regering, kanske till och med som statsministerparti. Är det bra för Åbo och Åboland, när det går bra för SDP och partiet sitter i regeringen? För Åbolands del är svaret ja, i alla fall är det bättre än med nuvarande regeringssammansättning. För Åbos del är svaret inte lika entydigt, men svaret är ja, också för Åbos del. SDP har varit och är ännu ett stort parti i Åbo.
Fast SDP vinner nästa riksdagsval och blir det största partiet, löser det inte partiets utmaningar i Åbo och speciellt Åboland. Var hittar man de nya politiska stjärnskotten? Kanske SDP kunde börja med att effektivera sin lokala och regionala partiapparat. Väljarna behöver inte ett visst antal lokalföreningar, väljarna behöver kandidater som driver frågor, som upplevs viktiga i vardagen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter