Förflytta dig till innehållet

Sannolikt att det råder varning för skogsbrand under helgen — då är det förbjudet att tända midsommarbrasa

För midsommarbrasor gäller samma regler som för all öppen eld, påminner Egentliga Finlands räddningsverk i ett pressmeddelande.
Lägereld, brasa eller annan öppen eld får inte göras upp om terrängen är torr eller om vädret är blåsigt. Då finns det en risk för skogsbrand.
För tillfället verkar det sannolikt att varningen för skogsbrand är i kraft under midsommarhelgen i Egentliga Finland. Väderleksrapporterna och Meteorologiska institutets webbsidor informerar om varning för skogsbrand: https://sv.ilmatieteenlaitos.fi/varningar

Midsommarbrasan är på eldarens ansvar

Räddningsverket och nödcentralen tar inte emot anmälningar om eldande av midsommarbrasor, och beviljar inte heller separata tillstånd till uppgörande av öppen eld. Den som tänder en midsommarbrasa ansvarar för de eventuella skador som elden kan orsaka.
Brasan bör brännas på en oantändlig plats, såsom t.ex. sand, berg eller en förankrad flotte ute i vattnet. Den som tänder brasan skall se till att det inte finns skog, byggnader eller lättantändlig terräng i närheten. Midsommarbrasan är ingen plats för att bränna avfall.
— Ha rikligt med vatten, t.ex. i hinkar, i närheten av brasan. Släck alltid brandresterna med vatten, eftersom askan kan vara het i flera dygn. Granska också omgivningen omkring brasan. Den näringsrika askan göder vattendrag och en stor öppen eld kan störa sjöfåglarnas häckning, skriver räddningsverket.

Ständig övervakning krävs

I tätorter är det i allmänhet förbjudet att göra upp öppen eld. På glesbygden kan man på egen mark eller med markägarens tillstånd tända en midsommarbrasa, då varning för skogsbrand inte råder och om platsen i övrigt är lämplig för en brasa. Brasan får inte heller störa grannarna. Elden bör bevakas ända från det brasan tänds till det den släcks.
Räddningsmyndigheten kan, inom sitt område och för en bestämd tid, förbjuda uppgörande av öppen eld eller annan verksamhet som kan förorsaka eldsvåda.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter