Förflytta dig till innehållet

Sanningens minut

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


Att komma till de sista sidorna i en detektivroman är alltid spännande.
Tidigare i boken har vi kunnat läsa en del sidor diagonalt, men nu läser vi varje rad.
Vem var den skyldiga? Vem av dem var boven? Sanningens minut har kommit, sanningens stund.
Nu får den spännande berättelsen sin upplösning, ofta en ganska oväntad.
När vi i kyrkoåret kommer till domsöndagen, alltså denna söndag, kommer vi till de sista sidorna i boken med kyrkoårets texter.
Samtidigt kommer vi också till de sista sidorna i boken om vår värld, Bibeln.
Bibelns texter på domsöndagen handlar om sanningens minut i människosläktets historia. Det grekiska ordet för dom är krisis.
Den sista dagen skall enligt Bibeln bli den stora krisens dag.
Utmärkande för en kris är att den kan få två helt motsatta upplösningar.
Så är det till exempel vid en kris i vår hälsa, i en internationell konflikt, i ett äktenskap. En kris kan sluta riktigt bra, eller mycket illa.
På den yttersta dagen skall det framgå vad som hade varit det allra viktigaste i våra liv.
I dag söndag skall det i våra kyrkor läsas en berättelse om hur vi den dagen skall stå inför en tron på vilken han som kallas Människosonen skall sitta.
Och han skall hålla ett mycket allvarligt tal.
Till en del skall han säga: Jag var hungrig och ni gav mig att äta. Jag var hemlös och ni tog hand om mig. Jag var naken och ni gav mig kläder. Jag var sjuk och jag satt i fängelse och ni besökte mig…
Och till en annan del: Jag var hungrig och ni gav mig inte att äta, ni åt er mat med ryggen mot mig. Jag var hemlös och ni stängde era dörrar. Jag var naken och ni gav mig ingenting ur era fulla garderober. Jag var sjuk och i fängelse och ni hade inte tid att besöka mig. Ni hade viktigare saker att göra…
Detektivromanens läsare är ovetande ända till slutet. Så skall det vara också med domedagens folk:
Herre, när såg vi dig hungrig och gav dig mat, hemlös och tog hand om dig? När gav vi dig av våra kläder? När besökte vid dig när du var sjuk och i fängelse?
Herre, när gav vi dig inte mat då du var hungrig? När öppnade vi inte dörren för dig när du var en hemlös flykting? När försummade vi att besöka dig på sjukhuset och i fängelset?
Detektivromanen slutar alltid med en fällande dom. I Bibelns berättelse finns också en friande dom. Där finns inte endast sanningens minut utan också nådens. Han på tronen är nämligen ”fylld av nåd och sanning”(Joh 1:14).
John Vikström
ärkebiskop em

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter