Samarbete med pensionärsföreningars IT-handledare gör digitala ÅU lättillgängligare – och i höst blir det läsarkryssning!


Sabine Schütt på ÅU:s kundtjänst handleder per telefon om man har problem med exempelvis den digitala prenumerationen eller mobilapplikationen. Foto: Stefan Holmström
Det kan vara knepigt att ta de första stegen in i den digitala ÅU-världen – och det kan också köra ihop sig för dem som redan läser e-tidningen eller nyheter på ÅU:s webb.
– En av de saker som blivit vanligare är att folk blir utloggade, säger Sabine Schütt.
Beroende på apparat är det ibland inte ens så tydligt att det är ett inloggningsbekymmer. Det första Schütt reder ut är var problemet har uppstått – på bordsdatorn, pekplattan eller mobiltelefonen?
– Det är inte alltid lätt att veta var kunden så att säga är – och var jag är, säger hon.
Ett annat vanligt bekymmer är att man kanske redan har ett användarkonto men inte använt på en tid och därför inte kommer in. Och vilket var nu användarnamnet…?
Välbesökt träff för IT-handledare
För att komma närmare sina läsare ordnade ÅU nyligen – tillsammans med Svenska Pensionärsförbundet, SPF – en träff för så kallade IT-handledare vid regionens pensionärsföreningar. Det är många som undrar hur de ska läsa sin dagstidning digitalt, så därför samarbetar SPF med tidningshusen i Svenskfinkland. Sabine Schütt är kontaktperson för det här samarbetet.
– Det finns många som inte får ut allt av sin prenumeration. IT-handledarna i föreningarna kan svara på frågor – eller så vet de vem man ska vända sig till, säger Robert Riska.
Riska är IT-koordinator vid SPF, som har över hundra aktiva IT-handledare i Svenskfinland.
– Som mest är jag fyra av fem dagar i veckan ute på fältet för att träffa dem och besöka pensionärsföreningar.
Riska var också med på ÅU:s handledarträff tillsammans med Sabine Schütt, ÅU:s chefredaktör Tom Simola och webbchef Monica Forssell. Dessa träffar handlar inte bara om att lära ut, utan lika mycket om att lyssna.
– Ju mer respons vi får desto lättare är det för oss att utveckla våra produkter, säger Tom Simola.

– Vi skulle gärna hitta fler IT-handledare, säger Robert Riska, IT-koordinator vid Svenska pensionärsförbundet. Foto: Privat
Ofta handlar krånglet om något på detaljnivå. Det här stod klart också på IT-handledarträffen. Varför heter det exempelvis att man ska ”återställa” ett lösenord? Det låter ju som om man tar i bruk ett lösenord man redan använt – återställer det – trots att det handlar om att skapa ett helt nytt.
– Ord som ”konto” kan också få folk att backa, för det för tankar till pengar, trots att det bara handlar om att registrera sig som användare, säger Riska.
På en webbsida blir det lätt alltför teknisk jargong, säger Riska. Han varnar för att ta för givet att läsare förstår vissa ord.
– Jag har aldrig hört någon klaga på att något är för tydligt sagt.
När man stöter på problem kan det också kännas jobbigt att försöka reda ut dem, säger Birgitta Franzén från Nagu.
– Det finns de som inte kan logga in och frågar mig, men då jag sedan ber dem ringa ÅU så gör de det kanske ändå inte. Det blir så lätt ogjort, säger Franzén, som var på plats på handledarträffen tillsammans med Mia Langh-Henriksson.
På träffen hördes i alla fall denna sporrande kommentar.
– Det goda är att de svarar på ÅU när man ringer, det gör de inte överallt.
Vill du bli handledare?
SPF skulle gärna hitta fler IT-handledare. Man behöver inte vara en guru för att ställa upp, säger Riska.
– Man måste inte veta allt. Vi skulle gärna ha fler som kan hjälpa med exempelvis nätbanken eller med e-tidningar.
En person som själv nyss lärt sig något nytt kan vara den bästa handledaren, för då vet man nästan bäst vilka termer och frågor som är de svåra, säger Riska.
Han har för sin del märkt att folk i Åbolands skärgård överlag verkar vara väl insatta i IT. Kanske tröskeln att lära sig läsa digitalt är lägre i regioner där papperstidningen kan komma sent, resonerar han.
IT-handledarna som besökte ÅU fick ett instruktionshäfte för det fortsatta arbetet, men det är bara början. När ÅU i oktober ordnar en läsarkryssning kommer ett tema på kryssningsprogrammet att handla om hur man smidigt kan ta del av den digitala ÅU-världen. Mer detaljer om kryssningen kommer senare.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.