Salta tilltugg med batat

Ugnsbakad batat med spenat- och fetaostfyllning är en perfekt lätt lunch. Nathalie Aurén

Batat, eller sötpotatis, har blivit mycket populär de senaste åren. Batatfranskisar har varit en säker hit, men det går även att göra mycket annat gott med bataten.

Ugnsbakad batat med fetaost och spenat

4 portioner
2 st normalstora batat (ca 400g per batat)
1 msk kokosolja
100 g baby spenat
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm peppar
150 g fetaost
1 dl soltorkade tomater
färsk timjan

Värm ugnen till 200°. Dela bataterna i halvor på längden och placera med snittytan nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen ca 45 min eller tills de är helt mjuka.
Fräs spenat och pressad vitlök i kokosolja i 2-3 minuter. Salta och peppra.
Skär fetaosten i små tärningar och dela tomaterna i småbitar.
Ta ur batathalvorna ur ugnen och låt svalna lite. Gröp sedan ur hälften av det mjuka köttet ur varje halva och blanda med spenat, tomaterna och hälften av fetaosten. Lägg blandningen i halvorna, strö över resten av fetaosten och sätt in i ugnen ca 5 min.
Strö över lite färsk timjan och servera varma.

Prova på batattoast istället för rostat bröd! Foto: Nathalie Aurén

Batattoast med avokado, tomat och mozzarella

4 stycken
1 stor batat, ca 700 g
2 avokado
100 g miniplommontomater
100 g mozzarellaost, gärna bollar
balsamico dressing
färsk basilika
salt och peppar
Värm ugnen till 175°. Skölj bataten och skär den i 7-8 mm tjocka skivor på längden. Använd endast de längsta skivorna från mitten av bataten. Placera batatskivorna på ett ugnsgaller med en plåt under. Rosta i ugnen i 25-30 minuter. Skivorna ska vara mjuka men inte genomstekta. Låt svalna lite på galler innan du rostar dem i en brödrost. Se upp så att de inte bränns, det räcker med 1-2 omgångar i rosten. Kanterna ska bli “bubbliga” och lite mörkare.
Skär avokado i tunna skivor och dela miniplommontomaterna. Toppa batat -toasten med avokado, miniplommontomaterna, mozzarellabollar och färsk basilika. Salta och peppra och ringla slutligen över lite balsamico dressing.

Nathalie Aurén

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*