Salt i Nestes bensin orsak till problem i en del bilar den här hösten

Enligt bränsletillverkaren Neste har höstens problem i vissa bilmodeller berott på ett parti bensin som haft ovanligt hög natriumhalt.

Bränsletillverkaren Neste har tillsammans med bilimportörerna Veho och Auto-Bon lyckats fastställa orsaken till att motorns varningslampa börjat lysa i en del bilar som tankats med Nestes bensin.

Problemen uppdagades i september, och de framkom endast i Finland i en del bilmodeller av märken Mercedes-Benz, Peugeot och Citroën.

Efter en utredning kan Neste bekräfta att orsaken till problemen var salt som bildats genom en kemisk reaktion i bilarnas bränslespridare, precis som man misstänkte redan i september.

Motorns varningslampa började lysa endast i bilmodeller med en viss typ av bränslespridare.

— Problemet har orsakats av ett bränsleparti med ovanligt hög natriumhalt som tillverkats i Borgå i juli 2018. Bensinpartiets förhöjda natriumhalt har berott på ett samspel av flera faktorer i tillverkningen, säger Tommi Juusela, ansvarig direktör för Nestes försäljning av oljeprodukter i Finland och Baltikum, i ett pressmeddelande.

Enligt Juusela har Neste infört striktare kvalitetskontroller för att i framtiden undvika liknande problem i produktionen.

LÄS OCKSÅ:

Neste avfärdar misstanke om att bränsle hamnat i fel tank vid bensinstationen i Skanssi – ”Det är säkert att tanka där”

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*