Rör fortfarande på ytan vid Dalsbruk

Röret är nu utprickat med flaggor. T.h. syns en grynna, utanför den är det så djupt vatten att åtminstone små båtar kan köra här – och ibland i hård fart.

Utloppsröret från Tyska holmens reningsverk i Dalsbruk ligger fortfarande på havsytan utanför Byholmen.

– Det är bara 40 meter från stranden så ingen båt kör där, men vi har märkt ut det med flaggor. Lampor behövs nog inte eftersom det som sagt är så nära stranden att båtarna inte kör där, säger Raimo Parikka, vd vid Kimitoöns Vatten.

Han försöker nu hitta en ny metod att förankra röret vid bottnen så att det inte skulle flyta upp – något som har skett flera gånger genom åren, på lite olika platser, direkt utanför Byholmen eller längre ut på Falköfjärden där röret slutar.

Det transporterar renat vatten från reningsverket ut i havet. Den årliga mängden är cirka 400.000 kubikmeter, från hela Kimitoöns kommunala avloppssystem.

Personalen i reningsverket får inte automatiskt meddelande om röret flyter upp utan är beroende av om någon ser det och rapporterar.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*