Röda Korsets direktör: Asylsökande i Pansio är upprörda

Röda Korset. På flyktingförläggningen i Pansio finns nu 230 asylsökande. ÅU-foto

De asylsökande på flyktingförläggningen i Pansio är lika bestörta, kanske till och ännu mer upprörda än finländarna över det som hände i Åbo i fredags.

Det säger Pauli Heikkinen, direktör för Röda Korset i Egentliga Finland.

Heikkinen säger att beredskapen på flyktingförläggningen höjdes efter fredagens attack. Dels för att värja sig mot eventuella yttre hot, dels för att förebygga potentiella inre spänningar.

Några problem har inte uppstått, säger Heikkinen.

– Vi kollar extra noga vem som kommer och går, vad de har för ärende till förläggningen.

Heikkinen vill inte kommentera fredagskvällens polisoperation, när en misstänkt person hämtades av polisen från flyktingförläggningen.

Förutom den misstänkta förövaren har polisen gripit fyra misstänkta, också de marockaner, och efterlyst en person som inte är i Finland.

De asylsökande är alltså upprörda, säger Heikkinen.

– Flyktingförläggningen är deras hem.

Röda Korset har hållit palaver med dem om det inträffade och vilka förändringar det för med sig. Heikkinen säger att regelbundna möten ordnas oberoende. Nu fick man tillfälle att tala om fredagens attack.

Vilka råd har ni gett dem?

– På fredag gav vi dem samma råd som polisen: undvik centrum. De har också egna nätverk och håller sig ajour. På det hela taget fortsätter vardagen. Det här var ännu en händelse i erfarenhetsbanken.

HÄR SAMLAR VI ALLT OM KNIVATTACKEN I ÅBO

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*