Rinne spår grundlagsproblem med vårdreformen

Antti Rinne. Lehtikuva

Kuopio,7.1. (FNB)

Lockar socialdemokraterna unga väljare? Av partiledarkandidaterna Antti Rinne, Timo Harakka och Tytti Tuppurainen hade Rinne och Harakka mycket olika uppfattning om den saken när de tre inledde sin landskapsturné i Kuopio på lördagen.

Harakka upprepade siffrorna 7,5 och 14 procent. Han sade att den första siffran står för hur många procent av väljarna under 50 år som stödde SDP i förra riksdagsvalet och den andra hur stor del av finländarna som ser SDP som en kraft som förnyar samhället.

Harakka, som är riksdagsledamot, sade att han kandiderar till ordförandeposten för att det behövs en förändring.

– Det här är de morgondagens finländare som utbildar sig och bildar familj. De drar mest nytta av de välfärdstjänster som vi arbetar för, men SDP är ett litet parti för dem, sade Harakka.

En rörelse där det inte finns några unga är enligt honom dödsdömd förr eller senare. Han anser att SDP måste ha en klar syn på framtidens problem och tydliga lösningar på dem.

Rinne: Framtidens parti

Sittande ordföranden Rinne svarade att SDP är ett framtidsparti redan nu. Svaren finns enligt honom i partiets olika program.
Enligt Rinne ser man ute bland folk att de ungas intresse för partiet ökar.

Han tog upp helt andra siffror än Harakka. Rinne sade att enkäter visar att 17 procent av väljare under 24 år röstade på SDP i förra valet, och att väljarstödet också i andra grupper upp till 50 års ålder var 10–20 procent.

– Jag förstår inte varifrån Harakkas siffror kommer, jag har inte hittat dem någonstans.

Riksdagsledamoten Tuppurainen sade att det inte finns några trollkonster för att få unga att rösta på SDP, utan SDP måste vara ett internationellt parti som tänker europeiskt och som prioriterar till exempel miljöfrågor och feminism högt.

–?Det fungerar på dagens unga.

Kritik mot vårdreformen

Öppningen av landskapsturnén drog nästan fullt hus i stadshuset i Kuopio. Partiledarkandidaterna sade sin åsikt om många ämnen men diskussionen löpte harmoniskt och inga större skiljelinjer framträdde. Regeringen fick däremot ris för social- och hälsovårdsreformen.

Rinne, Harakka och Tuppurainen oroar sig för den offentliga vårdens framtid när de privata företagen ges en större roll i och med den ökade valfriheten.

Enligt Tuppurainen lämnar regeringens beslut så här långt många frågor öppna. Hon sade att reformen borde ha beretts parlamentariskt men att regeringen inte ville samarbeta.

Rinne sade att regeringen också kan stöta på grundlagsproblem i frågan.

– Det kan bli problem i frågor som berör ansvar, pengar och maktanvändning, sade Rinne, som har juristbakgrund.

Harakka sade att det måste bli ett slut på privatiseringarna i Finland och hoppades att regeringen inte ska göra något som inte kan ångras.

Under januari månad ska ordförandekandidaterna besöka ett tiotal orter. SDP väljer ordförande vid sin partikongress i februari.?(FNB)

Timo Harakka och Tytti Tuppurainen. Lehtikuva

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*