Rektorernas arbetsbord svämmar över – uppgifterna måste fördelas bättre

Arbetsbelastningsfrågan är lika viktig för rektorerna som för lärarna, säger Jens Mattfolk, ombudsman på Finlands Svenska Lärarförbund, FSL. Foto: FSL

Det finns ett stort behov av tilläggsresurser för att kunna fördela ledarskapet i skolorna på fler personer, anser Finlands svenska lärarförbund.

– Tid för ledarskap är nyckeln till en fungerande skola där alla mår bra, skriver Finlands svenska lärarförbund, FSL i ett pressmeddelande. Mer tid för rektorerna att sköta sina arbetsuppgifter skulle gynna både lärare och elever, menar FSL.

Rektorsuppdraget är omfattande och upplevs ibland ensamt. En rektor är ansvarig för allt från utvecklingssamtal och personalens välbefinnande till fastighetsskötsel och problem med inomhusluften.

– Som rektor är man också en allmän informationsbyrå som ska ha öppet hela tiden, säger Inger Nabb, rektor för Vikinga skola i Vasa i pressmeddelandet.

Hon upplever att för mycket av arbetstiden går till administrativa uppgifter. FSL anser att möjligheterna att fördela rektorernas arbetsuppgifter måste förbättras och att OAJ:s krav på högst tjugo underlydande per chef måste garanteras.

– Arbetsbelastningsfrågan är lika viktig för rektorerna som för lärarna. FSL jobbar ständigt med att bevara attraktionskraften för det viktiga rektorsjobbet som många trots allt upplever som väldigt givande, säger Jens Mattfolk, ombudsman på FSL i pressmeddelandet.

SPT

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*