Förflytta dig till innehållet

Rekordhög kapacitet mellan Pargas och Nagu under midsommar

Till stor del tack vare färjan Elektra kan färjeköerna minimeras. ÅU-foto


Som vanligt väntas stora passagerarmängder på landsvägsfärjorna under midsommar. Under helgen kommer undantagsvis tre fartyg att trafikera rutten Pargas–Nagu.
Utöver Elektra och Sterna kör också färjan Falco på torsdag, fredag och söndag. Det ger en rekordstor kapacitet.
I fjol körde bara Elektra och Sterna, och då fick köerna kritik. Säkerhets- och trafiksdirektör Pasi Roos på Finferries menar att man i år är väl förberedd för midsommartrafiken. Räknat i personbilar är Elektras kapacitet cirka 90, Sternas cirka 66 och Falcos cirka 54.
– Väntetiderna var som mest ungefär en timme långa i fjol, men i år ska de inte kunna bli mer än 15 minuter eller max en halvtimme långa. Bara Elektra och Sterna har tillsammans en kapacitet som är nästan dubbelt så stor som innan Elektra skaffades, och dessutom har vi Falco som hjälper till under den värsta rusningen, säger Roos.
Roos påpekar att det trots det lönar sig att undvika den värsta eftermiddagsrusningen om man vill vara säker på att undvika köer.
– Det gäller främst trafiken före midsommarafton. Returtrafiken brukar spridas ut över en längre tid.
Mellan Korpo och Nagu kör två färjor, Prostvik 2 och Nagu 2, under midsommarhelgen. Där kan köer uppstå på grund av att kapaciteten är så hög mellan Pargas och Nagu.
På rutterna Korpo–Houtskär–Norrskata, Iniö–Gustav och Kasnäs–Hitis kör färjorna enligt lördagstidtabell på fredagen, vilket innebär något färre turer. På den sistnämnda läggs fler turer in under torsdagen.
– Efter Nagu mattas rusningstrafiken av. Kapaciteten borde spegla det faktiska behovet ganska väl, men om det blir rusning på de här rutterna så kör vi fler gånger.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter