Förflytta dig till innehållet

Rattfylleri uppmärksammas genom trafiknykterhetsdagen

Vid Aura Å. Trafiknykterhetsdagen innebär ökade trafikkontroller och nykterhetstest. Foto: Yascha Gilbert


Påverkade förare är ett ökande samhällsproblem i Finland i och med ökad droganvändning bland unga i åldersgruppen 15-35. Rörliga polisen i Finland hade en viktig roll i att ordna effektiverad övervakning år 2012. Sedan 2013 har polisen fortsatt med traditionen.

Ökat samarbete mellan olika parter

Kommunikationsminister Anne Berner åtog sig i början av året rollen som bevakare av landets sjunde nykterhetsdag. Målet är att aktivera flera parter för att kompensera för brister i trafiksäkerhetens utveckling. Årets nykterhetsdag är avsedd som ett startskott för effektivare samarbete mellan olika aktörer. Årets motto låter ”Hyvä olla, huumeita nolla”.
Från dag ett har Trafikskyddet och Sydvästra Finlands trafiksäkerhetscentral varit med som arrangörer tillsammans med polisen. Då Rörliga polisen lades ner år 2014 tog dess traditionsförening över ansvaret för initiativ för en förbättrad trafiksäkerhet.
I dag är samarbetet viktigare än någonsin förr. Polisinrättningen i Sydvästra Finland, Sydvästra Finlands trafiksäkerhetscentral, Rörliga polisens traditionsförening, Trafikskyddet samt Närings-, trafik och miljöcentralen är de aktuella parterna.

Användningen av droger är oroväckande

Bland annat Schengenavtalet har försvårat övervakningen av drogsmuggling till Finland. Poliskommissarie Mika Peltola och rättsläkare samt docent Antti Jääskeläinen upplever Finlands ökande drogproblem som ett stort hot för trafiksäkerheten.
– Ungdomars alkoholkonsumtion har minskat, men samtidigt ökar användningen av narkotika i trafiken. Dessutom ökar risken för aggressivitet i samband med användningen av exempelvis amfetaminer, berättar Peltola.
– Vi försöker ständigt utveckla nya metoder för att minska trafikonykterhet men resursbristen är ett stort hinder, förklarar Jääskeläinen.
Yascha Gilbert
02 274 9900/yascha.gilbert@aumedia

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter