Förflytta dig till innehållet

Rätten att rekrytera viktig för Åbolands sjukhus – nu finns förslag till stadgar som ska trygga service på svenska

Från och med årsskiftet är Åbolands sjukhus inte längre ett affärsverk utan en del av Åbo universitetscentralsjukhus. Foto: Mikael Piippo/SPT


Det är av avgörande betydelse att Åbolands sjukhus får en egen chef med klara befogenheter då det gäller enhetens vård- och förvaltningspersonal. Denna chef borde också ha rätt rekrytera personal.
– Vi anser att rätten att rekrytera är mycket viktig, säger Olof Elenius, ordförande för direktionen för Åbolands sjukhus.
Direktionen möttes på torsdagen för att definiera sjukhusets verksamhet och organisation.
Det var i juni som fullmäktige för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt röstade för att Åbolands sjukhus införlivas i Åbo universitetscentralsjukhus Åucs. Det här ska ske i januari.
Som en del av beslutet godkändes också fullmäktige SFP-gruppens kläm om nya stadgar som definierar hur specialiserad sjukvård på svenska garanteras i framtiden.
Då Åbolands sjukhus blir en enhet och kostnadsställe inom Åucs innebär det att ledningen för Åucs bör få ett stadgeenligt ansvar för att patienter på Åbolands sjukhus för service på sitt eget språk, säger Elenius.
– Det handlar om trygghet att inte bara vårdpersonal utan också andra anställda klarar av att prata svenska.
Språkkraven på läkare som stationeras på Åbolands sjukhus ska också vara sådana att service på två språk tryggas, enligt direktionens förslag.
De stadgeförslag som direktionen nu har definierat är nödvändiga för att Åbolands sjukhus i framtiden – som en enhet inom Åucs – ska kunna erbjuda service på två språk, säger Elenius.
Styrelsen för Åucs tar ställning till direktionens förslag till stadgar vid sitt möte i november.
Enligt Olof Elenius är det viktigt att fram till dess på alla sätt få beslutsfattare att inse betydelsen av de nya stadgarna och den ställning Åbolands sjukhus borde ha i framtiden.
 

Läs också:

”Inget hot mot svenskan vid Åbolands sjukhus — verksamheten kommer snarare att utökas”

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter