Förflytta dig till innehållet

Räddningsarbetet störs då folk filmar och fotar olyckor – "Polisen har inte tid att fösa undan folk"

När Åbobon Frank Berger cyklade hem från jobbet för en vecka sen såg han när han kom över bron till Raunistula att det rykte mellan två trähus bakom grillen. När han kom närmare märkte han att det var en bil som brann. Berger stannade för att se vad det var frågan om.
– När jag kom till platsen slogs jag av att det stod en hel klunga människor i närheten av den brinnande bilen. Flera av dem filmade eller tog bilder med telefonen. Som tur fanns det åtminstone en handlingskraftig kvinna på plats som kom springande med skumsläckare från grillen. Hon var också den enda som svarade på min fråga om nån har ringt brandkåren .
Men skumsläckaren visade sig vara gammal och tömdes bara några sekunder, och Berger försökte själv hjälpa till genom att hitta en ny.
– Jag sprang till Subway här runt hörnet, men de hade ingen släckare. Sen hörde jag brandbilssirenerna och kunde pusta ut. Situationen var över på bara några minuter, och så här i efterhand var det nog inte så allvarligt som jag först tänkte. Men jag reagerade ändå på att så många tog till telefonerna. Hjälp till istället, uppmanar Berger.
Berger tror att fenomenet beror på att tekniken är såpass ny – det har inte ännu uppstått konsensus om vad man får och inte får filma eller fota. Han påpekar att han han själv inte bad om att fastna på bild då han försökte hjälpa till.

Bilen som brann. Foto: Fredrik Häggman.


Polisen: filmande åskådare stör räddningsarbetet
När polisen anländer till en olycksplats finns det ofta redan en skara åskådare på plats. Men det är inte mycket som polisen kan göra åt att folk står bredvid och filmar. Om det är fråga om en brottsutredning kan de spärra av platsen, men vid olyckor kan de bara be folk att visa respekt.
– Det finns oftast så mycket att göra vid en olycksplats att vi inte har tid att fösa undan folk, om de inte är så nära att de är i vägen för till exempel räddningsfordonen. Därför skulle det vara bra om folk själva förstår att visa lite medmänsklighet. Det är ganska respektlöst att filma såna som varit med om en olycka, menar kriminalöverkommissarie Teijo Ristola vid Sydvästra Finlands polisinrättning
Ristola tillägger att det inte är så roligt att bli ofrivilligt filmad som polis heller, och uppmanar förbipasserare att ge polisen arbetsro.
– Det finns ju massvis av privatfilmade videor av poliser i arbete på till exempel Youtube. Det här har förstås blivit allt vanligare eftersom så gott som alla har något att filma med. Vår moraluppfattning hänger inte riktigt med tekniken.

Kriminalöverkommissarie Teijo Ristola. Foto: Kim Lund. 


Fredrik Häggman
fredrik.haggman@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter