Förflytta dig till innehållet

Prova på enkla veganrätter till årets julbord!

Att tillreda maträtter som passar en vegan under jul behöver inte vara svårt. Här hittar du fyra bombsäkra recept till jul, utan animaliska produkter.

Foto: Sara Storbäck

Veganpaté

1 aubergine
1 morot
1 röd paprika
0,5 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 hel vitlök
0,5 tsk olivolja
1 krm salt
280 g kikärter
85 g soltorkade tomater
1 msk kapris
3 msk olivolja
0,5 tsk salt
35 g valnötter
0,5 tsk färsk timjan
bröd till servering
färska örter
Värm ugnen till 200 grader.
Skala moroten. Skär morot, aubergine och paprika i grova bitar och placera på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Salta och peppra.
Skär av topparna på alla vitlöksklyftor, men låt dem sitta kvar som de gör i den ursprungliga löken.
Klyftorna ska inte plockas isär och skalet ska vara kvar under ugnsbakningen. Placera vitlöken på en bit aluminiumfolie, ringla över olivoljan och strö över lite salt.
Tryck ihop aluminiumet runt vitlöken tills den är täckt.
Placera vitlöksknytet på ugnsplåten med alla grönsaker och grädda i mitten av ugnen i 30 minuter.
Ta ut grönsakerna ur ugnen, ta bort folien från vitlöken och tryck ut vitlöksklyftorna ur skalet. Häll därefter alla ugnsbakade grönsaker i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och kör till en slät smet, vilket tar ett par minuter.
Servera patén med bröd och strö över lite färska örter.

Foto: Sofie Sergelius

Ugnsbakad, fylld butternutpumpa

1,5 kg butternut pumpa
1 dl quinoa
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
1 lök
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
0,5 tsk salt
0,5 tsk paprikapulver
20 g torkade tranbär
340 g gröna linser, förkokta och dränerade
10 g gula russin
1 tsk färsk timjan
50 g babyspenat
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 msk finhackad babyspenat
Värm ugnen till 200 grader.
Skär butternut pumpan i cirka 4-5 centimeter tjocka skivor. Ta bort kärnorna ur de skivor där de förekommer. Placera pumparingarna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Grädda pumpan i mitten av ugnen i 20 minuter. Tillred fyllningen under tiden.
Koka upp vattnet till quinoan i en liten kastrull. Skölj quinoan i en finmaskig sil och häll över i det kokande vattnet. Tillsätt buljongtärningen och låt sjuda under lock på svag värme i cirka 15 minuter.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs både lök och vitlök i ett par minuter. Smaka av med salt och paprikapulver.
Tillsätt torkade tranbär, gröna linser, gula russin och timjan. Stek i ett par minuter och rör därefter ner den kokta quinoan i pannan. Rör om och tillsätt slutligen grovhackad babyspenat.
Ta ut pumpaskivorna ur ugnen. Använd en rund pepparkaksform för att trycka ut en cirkel ur mitten på pumpaskivorna, så att de blir ihåliga. Skär en av pumpacirklarna i trycks bort ur pumpaskivan i små tärningar, och rör ner tärningarna i resten av fyllningen.
Pensla pumparingarna med olivolja och strö över lite flingsalt.
Fördela fyllningen mellan pumporna och grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.
Ta ut pumpan ur ugnen och flytta försiktigt över på tallrikar. Strö över lite finhackad spenat och servera medan pumpan är varm.

Foto: Sara Storbäck

Jordnötsrutor

1 burk jordnötssmör
2 dl ljus sirap
0,25 dl socker
1 liter cornflakes, eller liknande flingor
300 g mjölkfri mörk choklad
0,5 msk flingsalt
Placera ett bakplåtspapper i en ugnsform, cirka 20×30 centimeter.
Blanda ihop jordnötssmör med sirap och socker i en kastrull. Koka upp tills massan blivit het. Rör om ordentligt så att massan inte brinner i botten.
Rör ner lätt krossade cornflakes. Blanda om tills all cornflakes är täckt av jordnötssmöret.
Häll över i ugnsformen och platta till toppen. Låt svalna.
Grovhacka chokladen och smält antingen i vattenbad eller i mikron. Häll chokladen på cornflakesröran, strö över flingsalt och ställ i kallt.
Skär i rutor då chokladen stelnat.

Foto: Sofie Sergelius

Apelsinsallad med mynta

4 apelsiner
2 msk agavesirap
50 g pistaschnötter
0,5 kruka myntta
0,5 dl granatäpplekärnor
Skala apelsinen och skär i cirklar.
Grovhacka nötterna och mynttan.
Placera apelsinskivorna på ett fat och ringla över av agavesirapen. Strö över av nötterna, myntan och granatäpplekärnorna.
 
Sofie Sergelius
040-5443997
sofie.sergelius@hssmedia.fi
Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter