Positivt tänkande gynnar anställdas trivsel


En god atmosfär och att cheferna är lyhörda är A och O på arbetsplatsen. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Chefer inom näringsliv och företag måste låta sina anställda tala om känslor och hjälpa till att skapa en positiv atmosfär på arbetsplatsen.
I synnerhet efter omorganiseringar och företagsköp.
Det slår ekonomiemagister Riikka Harikkala-Laihinen fast i sin doktorsavhandling som granskas vid Åbo universitet på fredag.
Hittills har det forskats väldigt lite om mjuka värderingar och känslor inom företagsekonomin och då företag byter ägare glömmer ledningen ofta bort att de anställda inte bara är siffror i kvartalsrapporterna, säger Harikkala-Laihinen.
– Man tänker att känslor inte hör hemma på arbetsplatsen. I stället förväntar man sig resultat, logiskt tänkande och rationalitet. Men de anställda slutar inte vara mänskliga eller att ha ett känsloliv då de kommer på jobb.

Riikka Harikkala-Laihinen disputerar på fredag. Foto: : Eevamaija Virtanen
Harikkala-Laihinen har granskat stämningen på arbetsplatserna efter att ett företag har bytt ägare och personalen står inför en helt ny situation.
Atmosfären är spänd och känslorna är ofta negativa. Det här är naturligt eftersom förändringar ofta innebär osäkerhet.
För att få de anställda att må bättre måste ledningen och i synnerhet mellancheferna vara lyhörda och inte förminska de anställdas känslor. Lyckas man skapa en positiv atmosfär känns allt mycket bättre, säger Harikkala-Laihinen.
– I bland behöver de anställda ges en möjlighet att dela med sig av sina bekymmer. Då måste chefen också lyssna och låta personalen känna att den är en del av förändringen. På så sätt kan man stärka motivationen och öka de anställdas engagemang.
Chefen måste ta hand om sig själv
Men en bra chef måste också känna sina egna begränsningar och inte offra sitt eget orkande.
Hen måste vara barmhärtig mot sig själv och inte vara rädd för att visa sina känslor. Å andra sidan ska hens negativa känslor helst inte återspeglas på de anställda.
– I samband med omställningar svallar känslorna och i synnerhet då de är negativa tar ryktesspridningen fart. Därför är det viktigt att korrigera felaktiga uppfattningar. Om personalen känner sig delaktig, är den en viktig resurs.
– En positiv atmosfär ökar välbefinnandet på arbetsplatsen och därmed också produktiviteten, säger Harikkala-Laihinen.
Avhandlingen ” The Power of Positivity: How Employee Emotions and Interaction Can Benefit Cross-Border Acquisitions” granskas vid Handelshögskolan vid Åbo universitet på fredag klockan 12.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.