Positionerna alltjämt låsta i skarvfrågan

ÅU-foto

Medlemmarna i den regionala skarvarbetsgruppen är fortfarande oeniga om vilka metoder man ska använda för att effektivt begränsa skarvbeståndet.

Positionerna är låsta mellan NTM-centralens tjänstemän och de medlemmar som förespråkar ett effektivare tillvägagångssätt än att enbart skrämma bort skarvarna.

Arbetsgruppen diskuterade olika alternativ på sitt möte torsdagen efter att man tagit del av resultatet från åtgärder som tidigare vidtagits i Airisto-Velkua fiskeområde i Virmoviken och i vattenområden i Sastmola (Merikarvia).

I Airisto-Velkua fiskeområde hade över 1 000 ägg i över 400 skarvbon prickats i en skarvkoloni.

Prickningen resulterade i att det i kolonin kläcktes endast 67 ungar mot normalt 600 skarvungar i kolonin.

I Sastmola hade man med hjälp av gaskanoner och attrapper föreställande döda skarvar lyckats skrämma bort skarvarna i en stor skarvkoloni.

Kari Penttinen som representerar Pargas stad i arbetsgruppen hör till dem som föredrar äggprickningen.

– Den är effektivare än metoderna att skrämma skarvarna. Skrämmer man fåglarna flyttar de till andra vattenområden i stället.

Kari Penttinen. ÅU-foto

NTM-centralens tjänstemän däremot vill inte tillåta äggprickning.

– Vi diskuterade frågan på mötet. Tjänstemännen anser att metoden är för osäker med tanke på fosterutvecklingen. Man vet inte med säkerhet i vilket skede fostret är när äggen prickas och det kan i värsta fall leda till djurskyddsbrott, säger Penttinen.

Enligt tjänstemännen finns det inga anda godtagbara alternativ än skrämma skarvarna, säger han.

– Som det nu ser ut finns det små möjligheter att nå samförstånd i frågan om vilka metoder man kan använda för att begränsa skarvstammen.

Enligt Penttinen kommer arbetsgruppen i fortsättningen att fokusera på vilka fiskeområden som måste skyddas från skarvarna.

– Det handlar också om att skydda lekplatser för fisk och platser där fiskyngel planteras ut, säger han.

I skarvarbetsgruppen sitter representanter från NTM-centralen, forskningsinstitutioner, fiskerinäringen, kommunerna och stugägarna.

Gruppen möts nästa gång i maj.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*