Polisens skott vid knivattacken i Åbo leder inte till åtgärder

Att polisen använde sitt tjänstevapen då den huvudmisstänkta för knivattackerna i Åbo greps i fredags leder inte till några vidare åtgärder. Det har häradsåklagare Tero Kekki, som är undersökningsledaren i Riksåklagarämbetets handläggningsenhet för polisbrott, beslutat.  Polisen sköt den huvudmisstänkta mannen i benet för att få stopp på honom.

 I övrigt handläggs knivattacken i Åbo i fredags av en åklagargrupp som leds av biträdande riksåklagaren Raija Toiviainen, uppger Riksåklagarämbetet.

Knivhuggningarna, som undersöks som flera mord och flera försök till mord, misstänks vara brott som begåtts i terroristiskt syfte. I sådana brott är det riksåklagaren som besluter om åtal ska väckas eller inte, till skillnad från vanliga brott.

Åklagarens uppgift även i terroristbrott är att se till och övervaka att brottsmisstanken utreds på behörigt sätt och på ett sätt som parternas rättssäkerhet förutsätter. Riksåklagarämbetet och polisen har därför samarbetat ända från början av förundersökningen.

De övriga åklagarna i gruppen är två åklagare, som specialiserar sig på handläggning av terroristbrottsärenden: häradsåklagare Hannu Koistinen från åklagarämbetet i Uleåborg, och överinspektör med åklagarbefogenheter, Sampsa Hakala, från Riksåklagarämbetet.

HÄR SAMLAR VI ALLT OM KNIVATTACKEN I ÅBO

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*