Polisens dag firades under lördagen: ”Viktigt att vara snabbt på plats och samarbetet mellan myndigheter måste fungera”

Poliser under Ruisrock. Arkivbild. Foto: Stefan Holmström

Under lördagen firades polisens dag runtom i landet. Att snabbt vara på plats då det behövs är väldigt viktigt enligt polisen och därför var årets tema beredskap och yrkeskunskap.

– Under de senaste tio åren har vi satsat mycket på att den polispatrull som kommer först på plats har kunskap, färdighet och medel att agera omedelbart om det behövs, skriver polisöverdirektör Seppo Kolehmainen i ett pressmeddelande.

Utöver beredskapen betonar Kolehmainen vikten av brottsförebyggande verksamhet. Det leder till mindre bekymmer och är också ekonomiskt lönsamt för samhället. Enligt Kolehmainen måste polisen bland annat hitta nya sätt att bekämpa våld i nära relationer, förhindra extremism och att unga blir utslagna.

För att lyckas med det måste samarbetet mellan olika myndigheter fungera.

– Till exempel kan tecken på våld i nära relationer synas först i hälsovården, på rådgivningen eller i skolan. Säkerheten tryggas bäst tillsammans. Omotiverad sekretess får inte hindra det, säger Kolehmainen i pressmeddelandet.

Polisens dag firades på lördagen för tionde gången vid alla polisens enheter runtom i Finland. Målet med dagen är att främja polisens synlighet och diskussionen mellan polisen och allmänheten.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*