Polisen presenterar sig på Youtube

YOUTUBE. Trafikpoliserna Dennis Pasterstein och Heikki Kallio svarar för vidoer om trafiksäkerhet.

Polisen har presenterat en ny videokanal på Youtube, Poliisitube. När kanalen presenterades på fredagen var fokus på hatretorik i och med antalet hatbrott ökat kraftigt.

Men kanalen kommer att bestå av mycket mer, bland annat programserier som riktar sig till barn och ungdomar. Enligt polisen ska kanalen vara förebyggande och informativ, men den ska också väcka känslor.

För barn har man tagit fram karaktären Polislejonet.

– I serien beger sig Polislejonet ut på äventyr tillsammans med små konstaplar och de råder vuxna att handla rätt i situationer som också barn funderar över, säger producenten Erna Vuorenmaa vid Aito Media i ett pressmeddelande.

På kanalen finns också videor i anslutning till trafik och förbättring av den egna säkerheten. Trafikvideorna handlar bland annat om snöstormar, körhastigheter, däckrazzior samt elektriska transportmedel så som segway.

Det är trafikpoliserna Dennis Pasterstein och Heikki Kallio som ansvarar för den här biten.

– Avsnitten filmades utan omtagningar och vi hoppas att detta inte syns alltför tydligt i slutresultatet. Äkta fall, miner och händelser. Varje gång man beger sig ut på fältet händer det, oberoende av om man vill det eller inte, säger Pasterstein med ett skratt.

På Poliisitube finns över tio videobloggande poliser från olika delar av Finland. Tanken är att man ska öka transparensen i myndigheternas verksamhet och göra det ännu lättare att ta kontakt med polisen.

– Polisen får inte vara anonym utan en tillgänglig människa bland andra. I min nuvarande arbetsuppgift utför jag polisarbete mer vid skrivbordet än ute på fältet och därför är sociala medier i praktiken det enda sättet att hålla kontakt med medborgarna, säger överkommissarie Sami Hätönen som är en av vloggarna.

– Videobloggarna ger oss en möjlighet att reagera direkt i fall där man väntar sig en reaktion av polisen, säger i sin tur kommunikationschef Nina Juurakko-Vesikko vid polisinrättningen i Inre Finland.

Mellan januari och juni kommer minst hundra videoklipp att läggas ut på kanalen. I en del av programmen är texten eller talet på svenska.
Ungdomsprogrammen i Poliisitube har gjorts i samarbete med yrkeshögskolan Haaga-Helia.

FNB

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*