Polisen: Ofattbara inlägg i sociala medier

Också polisen utsätts för hat. Diskussionen i sociala medier beskrivs av polisen som hätsk efter Åboattacken. Foto: Maria Thölix

En stor händelse som knivattacken i Åbo i fredags, där många känslor är inblandade, får diskussionen på sociala medier att skena iväg.

Överkonstapel Teemu Äikäs, kommunikationschef vid polisen i Egentliga Finland, säger att vissa inlägg helt enkelt är ofattbara.

– De mest hätska inläggen får en att undra om människor verkligen på riktigt är av den åsikt som de skriver.

Han säger att asylfrågor och invandrarkritik har varit på tapeten redan innan knivattacken i Åbo i fredags och att en sådan händelse lätt får diskussionsinläggen att hoppa över skaklarna.

– Det handlar delvis om trollning, där den som skriver medvetet är ute efter att vilseleda för att skapa otrygghet i samhället. Här får medierna sin beskärda del av hatpratet och jag har förstått att vissa tidningar har stängt sina diskussionsforum, som annars är öppna också för anonyma kommentarer, för att de inte hinner moderera alla kommentarer som kommer in.

Han har inte specifikt följt debatten i sociala medier efter Åboattacken, utan talar mer allmänt om debattklimatet i de sociala medierna.

– Den som känner sig utsatt för hot eller ärekränkning ska polisanmäla det. Polisen följer med diskussionerna och kan gripa in vid behov.

Som ett exempel på ett färskt ingripande nämner Äikäs att polisen på eget initiativ utreder den storm av hat som TS-journalisten Rebekka Härkönen har utsatts för. Hon intervjuade en afghansk man som hjälpte ett av offren efter knivattacken. Sannfinländarnas partiledare Jussi Halla-aho delade på Facebook en text i invandrarfientliga MV-lehti, som hävdade att mannen hade hittat på sin hjälphistoria och beskrev Turun Sanomats agerande som skandalöst. Efter det fick Härkönen ta emot mängder av hat.

Äikäs säger att invandringskritikerna ser det som sin rätt att trycka ner alla som försöker försvara invandrare och utlänningar.

– Om jag säger det här får jag också mängder av hatpost i alla strutar.

Polisen betonar att det är viktigt att komma i håg att det efter Åboattacken handlar om en gärningsman, som är både gripen och häktad, och några andra personer, som också är häktade.

– Dåden ska bedömas i förhållande till de här individerna, som är föremål för polisutredning. Det betyder att man inte kan stämpla alla invandrare eller asylsökare för det här.

Också polisen utsätts för hat och extrema kommentarer.

– Vi tvittrade om knivattacken och informerade om den och vårt arbete via mikrobloggen Twitter. När polisens inlägg har delats vidare har texten i vissa fall varit mycket hård. Också beslutsfattare utsätts för hatet.

HÄR SAMLAR VI ALLT OM KNIVATTACKEN I ÅBO

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*