Polisarbetet i Pargas ändrar form – bypoliserna finns inte längre

Polisstationen i Pargas. Foto: Anja Kuusisto

Polisen har sett över sina arbetsrutiner i Pargas.

Bypolisverksamheten sköts numera från Åbo och i stället har utredningssidan förstärkts på polisstationen på Strandgatan.

Det betyder ändå inte att polisen inte syns till i centrum eller i skärgården, säger kriminalöverkommissarie Teijo Ristola vid polisinrättningen i sydvästra Finland.

– Jag skulle säga att resurserna har blivit bättre i Pargas. Nu skickar vi en patrull från Åbo till Pargas alltid då det behövs. Men vi har inte råd att slösa skattepengar på att bara köra runt på stan.

Viktigt med aktivt polisarbete

I Åbo ska det alltid finnas en patrull som har Pargas på sitt ansvarsområde och en förutsättning är att i alla fall en av poliserna kan svenska.

I praktiken ska patrullen vara ute på fältet varje veckoslut för att utföra det som Ristola kallar för aktivt polisarbete då polisen har en uppgift.

– Det kan handla om trafikövervakning, att leta efter efterlysta personer eller hålla koll på ungdomarnas mopedkörning. Så kallat passivt polisarbete har vi inte råd med.

Inga förändringar på Kimitoön

Stationschefen i Pargas, kommissarie Jan Storing är relativt nöjd med arrangemangen.

– Jag tycker det har fungerat bra och jag tror att Åbo har en genuin vilja att också ta hand om Pargas. Jag är försiktigt positiv inför framtiden.

På Kimitoön fortsätter bypoliserna sin verksamhet som tidigare, säger Ristola.

– Det blir lite för långt att skicka patruller till Kimitoön från Åbo. Till Pargas är det nätt och jämnt lönsamt. Då kör polisen också genom S:t Karins och kan då samtidigt utföra något uppdrag där.

I Åboland jobbar totalt tolv poliser. Fem av dem finns i Kimito, resten i Pargas.

LÄS OCKSÅ:

Goda erfarenheter av bypoliser i Åboland

2 Kommentarer

  1. Är inte Teijo Ristola f.d. kriminalöverkommissarie, numera biträdande polischef
    vid polisinrättningen i sydvästra Finland?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*