Förflytta dig till innehållet

Pizza utan tomatsås — har du redan provat?

En så kallad vit pizza utan tomtatsås
En så kallad vit pizza utan tomtatsås

Foto: Sofie Sergelius

Nypotatispizza med laxrom

Deg
25 g färskjäst
4 dl vatten
3 msk olivolja
0,75 tsk salt
4 dl vetemjöl
5,5 dl durumvetemjöl
Topping
200 g nypotatis
200 g crème fraiche
70 g riven parmesan
125 g riven mozzarella
1 krm grovmalen svartpeppar
2 msk olivolja
50 g mikroörter
4 stjälkar färsk timjan
100 g laxrom
Smula jästen i en bunke för att sedan röra om det i fingervarmt vatten. Tillsätt sedan olja och salt.
Tillsätt mjölet lite i taget. Lämna en halv deciliter kvar i måttet till utbakningen. Knåda degen tills den är smidig och fin. Låt sedan degen jäsa i 30-60 minuter.
Värm ugnen till 225 grader.
Tvätta potatisen och skär i riktigt tunna skivor.
Rör ihop créme fraiche med den finrivna parmesanen och mozzarellan. Smaka av med svartpeppar.
Dela degen i två och kavla ut pizzorna på ett mjölat bakbord.
Bred nästan all ostblandning över pizzorna (spara lite till servering) och strö över av den tunt skivade potatisen. Ringla över olivolja och grädda på mellersta falsen i 10-15 min tills potatisen blivit genomstekt och degen är klar.
Ta ut pizzan och låt svalna. Toppa med laxrom, resten av ostsåsen, mikrogrönt och timjan. Servera pizzabitarna kalla.

En pizza

Foto: Sofie Sergelius

Kräftstjärtspizza

Deg
25 g färskjäst
4 dl vatten
3 msk olivolja
0,75 tsk salt
4 dl vetemjöl
5,5 dl durumvetemjöl
Topping
150 g kräftstjärtar
1 dl smetana
2 dl gräddfil
2 st vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
1 st rödlök
3 msk laxrom
2 msk finhackad färsk dill
Smula jästen i en bunke för att sedan röra om det i fingervarmt vatten. Tillsätt sedan olja och salt.
Tillsätt mjölet lite i taget. Lämna en halv deciliter kvar i måttet till utbakningen.
Värm ugnen till 225 grader.
Knåda degen tills den är smidig och fin. Låt sedan degen jäsa i 30-60 minuter.
Skala och pressa vitlöken. Skala och skiva rödlöken tunt.
Tillred en sås på smetanan, gräddfilen, vitlöken och saltet.
Dela den jästa pizzadegen i två och kavla ut på ett mjölat bakbord.
Sprid hälften av gräddfilssåsen på pizzan och toppa med skivad rödlök. Grädda på mellersta falsen i 10-15 min.
Ta ut pizzan och klicka över resten av gräddfilssåsen. Toppa med kräftstjärtar, laxrom och finhackad färsk dill.
Sofie Sergelius
040-5443997
sofie.sergelius@hssmedia.fi
Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter