Pengar för behandling av asylbesvär och förebyggande av radikalisering

Vid budgetmanglingen beslöt regeringen att öka förvaltningsdomstolarnas finansiering för att trygga en snabb behandlings av asylbesvär, meddelar Justitieminsiteriet.

Förvaltningsdomstolarna får ett tillägg på 2,2 miljoner och högsta förvaltningsdomstolen 1,49 miljoner för att klara av behandlingskön för asylbesvär.

– Det ligger både i asylsökandenas och statens intressen att asylbesvär behandlas inom en rimlig tid. En snabb behandling av ärendena bidrar till att minska förläggningarnas kostnader och förbättra säkerheten, säger justitieminister Antti Häkkänen (Saml).

Regeringen stärker också åklagarväsendets resurser för att förbättra dess beredskap att hantera terroristbrott, meddelar ministeriet.

Regeringen ökade också rättshjälpens resurser att behandla asylärenden. Med pengarna ska det anställas fler offentliga rättsbiträden till rättshjälpsbyråerna och ordnas utbildning för rättsbiträdena.

– Förebyggande av radikalisering är en viktig fråga också inom justitieministeriets förvaltningsområde. Satsningar på detta behövs i synnerhet i fängelserna. Regeringen har nu anvisat tilläggsfinansiering till Brottspåföljdsmyndigheten för förebyggande av radikalisering och extremiströrelsers verksamhet i fängelser. Finansieringen ger möjlighet att utveckla arbetet för att förebygga radikalisering i fängelserna, som redan inletts i Vanda fängelse, säger minister Häkkänen.

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*