Pasta med det lilla extra

En tallrik med hummerpasta
Foto: Sofie Sergelius

Lobster fra diavola

Hummerfond

600 g kokt hummer
3 msk brandy
2 msk smör
1 tsk salt
4 dl vatten

Kryddig tomatsås

2 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
6 tomater
400 g tomatkross
0,5 msk strösocker
0,25 tsk svartpeppar
0,5 st färsk röd chili
1 msk smör
2 dl hummerbuljong
0,5 tsk salt
350 g tagliatelle

Hummerfond: Börja med att ta bort benen med en vridande och dragande rörelse. Ställ dem åt sidan. Knäck klorna med hammare. Vrid och dra dem från kroppen. Vanligtvis kommer du att kunna bända klo kött ut med fingrarna.
Ta tag i stjärten med en hand och vrid tills den lossat från huvudet. Ta bort den svarta röret som löper på insidan och använd därefter en vass kniv för att skära stjärten på hälft. Ta vara på allt hummerkött!
Bryn smöret i en kastrull och lägg i hummerhuvud, och alla stora skal bitar. Fräs i 2 minuter och tillsätt därefter brandy.
Tillsätt vatten och koka i 10 minuter tills buljongen reducerats med hälften. Sila buljongen och ställ åt sidan.
Hacka hummerköttet grovt och ställt åt sidan.

Kryddig tomatsås: Finhacka lök, vitlök och chili.
Skålla tomaterna och skär i tärningar.
Fräs lök, vitlök och chili i smör. Tillsätt tomat och tomatkross och låt sjuda i 5 minuter. Tillsätt hummerbuljong och sjud tills såsen tjocknat. Krydda med salt och peppar och smaksätt med socker. Sjud i ytterligare 15 minuter.
Koka upp vatten under tiden och tillsätt pastan. Koka i 8 minuter och dränera i ett durkslag.

Blanda pastan i tomatsåsen och tillsätt hummerköttet. Servera varm.

En gratäng
Foto: Sofie Sergelius

Camembert mac and cheese

200 g pennepasta
200 g riven mozzarella
50 g riven parmesan
100 g Camembert vitmögelost
50 g smör
2 msk vetemjöl
2,5 dl mjölk
2 msk dijonsenap
0,5 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm cayennepeppar
2 dl pankomjöl
2 tsk finhackad färsk rosmarin
3 st färska fikon

Koka pastan al dente i välsaltat vatten i 8-10 minuter. Dränera och häll en matsked olivolja på så att pastan inte klibbar ihop sig.
Värm ugnen till 225 grader.
Skär camembertosten i små bitar och blanda ihop med både parmesanen och mozzarellan i en beredningsskål.
Smält smöret i en liten kastrull på hög värme tills smöret börjar bubbla. Sänk temperaturen och vispa i vetemjölet en matsked i taget.
Häll i mjölken i en tunn stråle under ständig omrörning.
Tillsätt dijonsenap, salt, svartpeppar och cayennepeppar och rör om.
Rör ner osten lite åt gången och rör om med en träslev tills all ost har smält. Vänd ner den kokade pastan.
Häll över i en ugnsform och bred ut till ett jämnt lager.
Skär fikonen i klyftor och placera på pastan.
Blanda ihop finhackad rosmarin och pankomjöl i en beredningsskål och strö över hela ugnsformen.
Grädda på mellersta falsen i ca 10 minuter. Låt svalna ett par minuter innan servering.

Sofie Sergelius
040-5443997
sofie.sergelius@hssmedia.fi

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*